Fysik

Elektriker- Blandede forbindelse

27. august 2017 af KikiTheGamer (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan kan man se ud fra en tegning med blandede forbindelser hvad der er parralelt og hvad der er serie forbindelser? Hvis i har nogen gode huskeregler eller et link er i mere end velkommen.

Vedhæftet er der nogen blandede forbindelser bare som eksempel.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2017 af Eksperimentalfysikeren

Hvis strømmen løber gennem et kredsløb og derefter gennem et andet, er de to kredsløb i serie. Hvis strømmen deles mellem to kredsløb og løbeer sammen igen, er kredsløbene i parallel.I opgave 9 er R2 og R4 i serie. Kombinationen af R2 og R4 er i parallel med R3. Kredsløbet, sammensat af de tre modstande, er i serie med R1.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2017 af hesch (Slettet)

Der er et eksempel her, hvor modstandene hverken sidder i serie eller i parallel:

Bestem modstanden mellem A og B.

Man må her gribe til andre metoder end parallel- og seriekobling.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2017 af swpply (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2017 af Number42 (Slettet)

# 2

Godt eksempel, men måske lidt tidligt for eleven?

Det vigtigste man kan lære er at strømme skal representeres ved pile som representerer retning af positiv strøm og spændinger skal have betegnelser, der trækkes fra hinanden.  Det er ikke en god ide med plus og minus betegnelser for spænding.

fx vi kan pilsætte at strømme går nedad undtagen strømmen i R1 som går fra venstre mod højre.

Spændingerne i de to diagonalpunkter kan vi kalde U1 og U2 (U1 er det venstre knude punkt)

Strømmen i R1 er så U1-U2 = R1 I1

ligeledes R2 I2 = Ua- U1 og R3 I3 = Ua-U2  etc.

Vi opdager også at kalder vi strømmen der går in i A og ud i B for I så får vi

I = I2+I3 og I4+I5  = I

en masse ligninger som vi så skal løse.

og finde Ua-Ub = R I hvor r er den samlede modstand.

god fornøjelse


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2017 af Eksperimentalfysikeren

#4 Jeg mener, at #2 er særdeles velvalgt og passer fint med mit indlæg. Trådstarter er ved at lære om serie- og parallelforbindelse, og er det en god idé, at gøre opmærksom på, at der er tilfælde, hvor dette ikke er tilstrækkeligt, så trådstarter ikke fortvivlet forsøger at finde serie- og/eller parallelforbindelser, hvor der ikke er nogen. Ved en senere lejlighed kan det være, at trådstarter så gerne vil vide, hvad man så gør, men lad os vente med det. (Der er iøvrigt en metode, der kan finde strømmen i R1 uden brug af et større antal ligninger.)


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. august 2017 af Number42 (Slettet)

Ja, samme motivation som dig.  Bare give trådstarteren en forsmag.

Jeg har eller hørt lidt om den slags (BSc indenfor området)


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2017 af hesch (Slettet)

#4:  En masse ligninger og "god fornøjelse"?

Kaldes venste, højre kundepunktsspænding Uv og Uh i figuren i #2, og lader man Ua = 6V, Ub = 0V, kan man opstille to ligninger med to ubekendte: Uv og Uh. ( Kirchhoffs strømlov ).

Find Uv og Uh, herefter:

Iab = Uv / R5 + Uh / R4 ,  Rab = 6V / Iab .

Man kan også benytte Thevenin, men her skal man klippe figuren i to og anvende dette besværlige serielleri og parallelleri.


Skriv et svar til: Elektriker- Blandede forbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.