Fysik

optisk gitter forsøg

23. september 2017 af hjæælpmi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.
Jeg har lavet et forsøg med optisk gitter hvor vi skal finde bølgelængde ud fra en laser
jeg har fået en afgivelse på 72 %, er det ikke ret meget og er der nogle der ved hvorfor vi har en så stor afvigelse?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Det er korrekt, 72% er en høj relativ afvigelse.

Det er svært at sige noget om jeres fejlkilder, idet at du intet oplyser omkring hvodan du/I målte denne værdi. Det kan være alt fra noget med jeres forsøgsopstilling til en fejl i jeres beregninger.


Svar #2
23. september 2017 af hjæælpmi (Slettet)

Har regnet på to forskellige måder, vedhæfter lige, tror at det sidste er den rigtige?

Vedhæftet fil:forsøg 1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Hej jeg kan ikke åbne .docx filer da jeg ikke benytter word eller lignende.

Kan du sende dokumentet som en .pdf fil i stedet ??


Svar #4
23. september 2017 af hjæælpmi (Slettet)

jo selfølgelig

Vedhæftet fil:forsøg 1.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Jeg kan ikke gennemskue hvad du/I prøver at gøre i den øverste udregning... Hvad er m?

Men den nederste udregning ser korrekt ud, I laver dog en fejl.

\tan(\theta_n) = \frac{x_n}{a} \qquad\Longleftrightarrow\qquad \theta_n = \arctan\bigg(\frac{x_n}{a}\bigg)

og dermed er vinklen til 1.ordens stålen altså 0.195 (målt i radianer) hvorfor at sin(θ1) = 0.194 og ikke 0.197.

Dermed fortæller gitterligningen at bølgelængden af det monokromatiske lys er ca. 639.7 nm og i finder dermed en ralativ afvigelse på

\frac{639.7nm - 645.9nm}{645.9nm} = -0.96\%


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Hov, undskyld.

Kan se at jeg byttet om på to tal fra jeres dokument, da jeg beregnet den relative afvigelse. Den bør istedet være

\frac{639.7nm - 625nm}{625nm} = 2.4\%


Svar #7
23. september 2017 af hjæælpmi (Slettet)

Vi har fået tallene inde på et program (Loggerpro), hvor vi har fået at vide at vi skal lave enheden om fra radians til degrees. og der fik vi faktisk sin(\Theta) 0,194

men når vi siger:
3,3/16,7 bliver det= 0,197?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. september 2017 af swpply (Slettet)

men når vi siger:
3,3/16,7 bliver det= 0,197?

Ja, men denne værdi er tan(θ1). Hvorfor i bliver nød til at tage den inverse-tangens (dvs tan-1 eller arctan, afhængig af hvad i kalder den) til de 0.197, for at I har bestemt vinklen til 1.ordnes strålen.

Kombinere I alle disse udregninger til en, har I altså følgende formel for bølgelænden

\lambda = \frac{d}{n}\sin\bigg(\arctan\bigg(\frac{x_n}{a}\bigg)\bigg).

Bruger i derfor værdierne n=1, x1= 3.3cm, a = 16.7cm, og d = 0.00033cm

\lambda = \frac{0.00033\,cm}{1}\sin\bigg(\arctan\bigg(\frac{3.3\,cm}{16.7\,cm}\bigg)\bigg) \approx 639.7\,nm


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Men hvad er det I prøver at beregene i første del af dokumentet ??

\lambda = d\cdot m

hvad er m for en fysisk størrelse ?


Svar #10
23. september 2017 af hjæælpmi (Slettet)

m er vores hældningskoefficient


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Hvad har I på akserne ??


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Mere præcist,

Det vil give mening at opstille et forsøg, hvor i måller vinklen til forskellige orden (dvs. θ1, θ2,... osv.).

Derefter vil i plotte sin(θn) af andenaksen (y-aksen) og n af førsteaksen (x-asken). Gitterliginngen fortæler jer defor at i bør forvente at se en retlinje der går igennem punktet (0,0) og har hældningskoefficienten m = λ/d. Hvorfor i korrekt bør kunne bestemme bølgelængden som λ = m*d.

Er i sikker på at i har plottet den korrekte data ??


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. september 2017 af swpply (Slettet)

husk at 

\sin(\theta_n) = \sin\bigg(\arctan\bigg(\frac{x_n}{a}\bigg)\bigg)

eller

\sin(\theta_n) = \sin\bigg(\tan^{-1}\bigg(\frac{x_n}{a}\bigg)\bigg)

alt afhængigt af hvad i bruger til at benævne den inverse funktion til tangens.


Svar #14
23. september 2017 af hjæælpmi (Slettet)

Vi har faktisk fået en pdf af vores lære:


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Jeg er ikke længere klar over hvad jeres problem er ??

I bør finde at I målet bølgelængden til 639.7 nm, som har en relativ afviglese på 2.4% fra de 625 nm.


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Prøv helt konkret at forklare hvor jeres problem er ??


Svar #17
23. september 2017 af hjæælpmi (Slettet)

Er det så bare dette (vedhæftet)

Hvilket program bruger du til at udregne?:)


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Det ser rigtigt ud.

Jeg bruger Google ;-)


Svar #19
23. september 2017 af hjæælpmi (Slettet)

Super, men er det er vel bølgelængden jeg har fundet ik? :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
23. september 2017 af swpply (Slettet)

Ja, det er bølgelængden du har bestemt udfra data'en hørende til 1.orden.


Skriv et svar til: optisk gitter forsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.