Matematik

Maple!!! Matematik opgave

03. oktober 2017 af 12345hey (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogle her som er rigtig gode til maple og muligvis kan vejlede mig i hvordan man kan løse følgende opgave på maple? Er ret i tvivl.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2017 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2017 af Rossa

Hej.
Jeg er selv i gange med en aflevering i Measures and Integral Theory, og kigger rundt for hjælp, og kan ikke finde selv.
Jeg har lige brugt 15-20 minutter på din problem, men du skal ikke stole på det jeg skriver fordi har aldrig  lavet dette problem før, men kender Maple fordi jeg kan programmere i den.

Her har jeg fundet to links du kan selv kigge på, men her har jeg forhåbentligt løst din opgave to følgende måde.
Links:
Hvis du vil blive bedre til matematik og Maple, så prøv at forstå artiklen på engelsk.
https://www.maplesoft.com/support/help/Maple/view.aspx?path=dsolve 

På danske er det næmt, men ikke god og det er:
https://steen-toft.dk/mat/20122013/3g1/difflign/dsolve.pdf

Solution to (a)
dsolve({N'(t) = 0.000088*N(t)*(1700-N(t)),N(0)=3400})

Solution to (b)

dsolve({N'(t) = 0.000088*N(t)*(1700-N(t)),N(0)=3400})

Her sender jeg til dig opgaven i Maple lavet på forskellige metoder:


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2017 af Rossa

Her kan jeg ikke sende opgaven som maple file, men sender jeg den  som pdf fil.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2017 af Rossa

Der er selvfølgelig en fejl i #2, da solution to (b) er:
dsolve({N'(t) = 0.000088*N(t)*(1700-N(t)),N(0)=250})
Kig på pdf-filen aller bedst, okay

Vedhæftet fil:mmmaple.pdf

Svar #5
04. oktober 2017 af 12345hey (Slettet)

Mange tak for hjælpen :) Men hvordan finder man c-værdien og dermed den partikulære løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. oktober 2017 af Therk

Hvad mener du med c-værdien? Begyndelseskriteriet er nok til den partikulære løsning. Benyt tuborgklammer som Rossa gør.

Copy-pasteable:

D(N)(t) = 0.000088*N(t)*(1700-N(t));
eq := convert(%,fraction);

ic := [N(0) = 3400,N(0) = 250];

exercise := ''N__a', 'N__b'';

assign((exercise) = (seq((rhs(dsolve({eq,ic[i]},N(t)))),i = 1..2)));
plot([eval(exercise),1700], t =  0..50,legend = [exercise,1700]);

## Vis løsningernes værdier:
print~([seq(exercise[i] = eval(exercise)[i],i = 1..2)])[];


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2017 af Rossa

Desværre har haft mega travl med min aflevering, og stadig arbejder videre, og er ikke nået halvvejs med aflevering..
Du spørgte mig hvordan jeg finder  c-værdien og dermed den partikulære løsning.
Svaret er, at Maple gør det. Dit spørgsmål går ud på at bestemme dette differentialligning ved hjælp af Maple, eller misforstår jeg dig?

Hvordan kan man manuelt bestemme c?

Det gør vi det også:
Indtast: dsolve(N'(t) = 0.000088*N(t)*(1700-N(t))) in  Maple in math-mode.
Hvis du ikke kan forstår det, spørg en ven/veninde der forstå Maple:
Altså:
\text{dsolve(N'(t) = 0.000088*N(t)*(1700-N(t)));}\\ \text{Du faar en output fra maple}\\ N(t)=\frac{1700}{1+1700 \ e^{-\frac{187\ t}{1250}} \ C1}\\ \\ \text{Du ved altsaa i t =0, så er N(0)=3400}\\ \text{Solve the equation}\\ \\ N(0)= \frac{1700}{1+1700 \ e^{-\frac{187\ \ 0}{1250}} \ C1} = \frac{1700}{1+1700 \ e^{0} \ C1} = 3400\\ C1= -\frac{1}{3400}

Det gør os ikke mere intelligent, da det er lidt svært at løse dette differentialligning, og har ikke kigget hvis jeg kunne løse dette differentialligning manuelt.

Efter min mening, du behøver ikke at bestemme konstanten c, du indtaster det i maple, og så får du det funktion, du har brug for,


Skriv et svar til: Maple!!! Matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.