Kemi

Udregning af ligevægtskonstant

11. oktober 2017 af chlorin (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har to opgaver jeg har svært ved. Facit er  hhv. 100 og 36 men jeg får noget forkert. Og jeg bruger endda formlen for ligevægtskonstanten men noget må jeg jo gøre galt. 

OPG.1:   I2 er som regel lavet i en vandig opløsnng KI hvor følgende ligevægt indstilles: 

I(aq) + I- (aq) \leftrightharpoons I3-
2.54g I2 er tilføjet til 1dm3 af 0.50mol*dm-3 vandig opløsning af KI. Ved ligevægt er 9.8*10-3 mol I3- tilstede. Bestem ligevægtskonstanten forudsat at der ikke er nogen ændring i opløsningens volumen når der tilsættes fast I2

OPG. 2: Vi har reaktionen  N2 (g) + 3H2(g) \leftrightharpoons 2NH3 (g)

Hvis 0.50 mol N2 og 2.0 mol H2 er reagerer sammen ved 400 K og 1.00 bar og systemet indgår ligevægt er 0.8 mol NH3 tilstede i systemet. Bestem ligevægtskonstanten under disse betingelser.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2017 af mathon

OPG.1:

Går man ud fra, at al 2.54 g Igår i opløsning
har man 
for
                     \small I_2\,_{\textit{(aq)}}\; \; \; \; \; \; \; \; \;\; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; +\; I^-\,_{\textit{(aq)}}\; \; \; \; \; \; \; \; \; \rightleftharpoons \; {I_3}^-\,_{\textit{(aq)}}    i ligevægt
                  

\small I_2\,_{\textit{(aq)}}\; \; \; \; \; \; \; \; \;\; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \;\; \; \; \; \; \; \; \; +\; I^-\,_{\textit{(aq)}}\; \; \; \; \; \; \; \; \; \rightleftharpoons \;\; \; \; \; \; \; \; \; \; {I_3}^-\,_{\textit{(aq)}}
\small \small \tfrac{2{.}54\; g}{2\cdot \left ( 126{.}90\; \tfrac{g}{mol} \right )}-(9{.}8\cdot 10^{-3}\; mol)       \small \small (0{.}5-9{.}8\cdot 10^{-3}\; mol)                       \small 9{.}8\cdot 10^{-3}\,mol

Da volumen er 1 L, bliver moltal og molærtal ens!

                                \small K_c=\frac{\left [ {I_3}^- \right ]}{\left [ I_2 \right ]\cdot \left [ I^- \right ]}

                               \small K_c=\frac{ 9{.}8\cdot 10^{-3} \;M}{\left ( 0{.}000208\;M \right )\cdot \left (0{.}4902\;M\right )}=96{.}1\; M^{-1}


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. oktober 2017 af mathon

OPG. 2:

                    \small N_2\,_{\textit{(g)}}\; +\; 3\, H_2\,_{\textit{(g)}}\; \rightleftharpoons \; 2\, NH_3\,_{\textit{(g)}}           i ligevægt
antal mol:  (0,50-0,40)    (2,00-1,20)           0,80 
                       0,10               0,80                     0,80                         totalantal 1,7 mol

molbrøker:  \small \tfrac{0{.}10}{1{.}70}            \small \tfrac{0{.}80}{1{.}70}                 \small \tfrac{0{.}80}{1{.}70}

                      

Da det samlede tryk er 1 bar bliver tallene for molbrøkerne og partialtrykkene ens!

                    \small K_p=\frac{{p_{NH_3}}^2}{{p_{N_2}}\cdot{p_{H_2}}^3 }

                    \small K_p=\frac{\left (\tfrac{0{.}80}{1{.}70}\;bar \right )^2}{\left (\tfrac{0{.}10}{1{.}70 }\; bar \right )\cdot\left ( \tfrac{0{.}80}{1{.}70}\; bar \right )^3 }=36{.}125\; bar^{-2}


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2017 af mathon

Personen, som har udarbejdet facitlisten, har kun noteret heltal.


Skriv et svar til: Udregning af ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.