Kemi

Fjernelse af en base i et puffersystem

12. oktober 2017 af iliojacobsen - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med et problem i forbindelse med en rapport, som skal laves om inden alt for længe..

Det drejer sig om et puffersystem, hvor jeg har følgende i et glas: 0,003 L 4 M NH4Cl  og 0,001 L 2 M NH3. I dette puffersystem tilsætter jeg 0,001 L 2 M HCl. Når jeg skal beregne den nye pH i opløsningen, finder jeg først de nye stofmængder for hhv. NH4+ og NH3:
n(NH4+) = 0,012 mol + 0,002 mol(n(HCl)) = 0,014 mol.
n(NH3) = 0,002 mol - 0,002(n(HCl)) = 0 mol.
Da jeg nu ikke har mere base tilbage, går jeg ud fra, at jeg skal bruge formlen for at finde pH i en svag syre i stedet for pufferligningen; altså ½ * (pKs - log(c(syre))), og jeg har den nye stofmængde 0,014 mol, men det må vel betyde, at volumen og dermed også stofmængdekoncentrationen har ændret sig. Mit spørgsmål er så, hvad den nye volumen er. Jeg havde før 0,003 L NH4+, så har jeg nu 0,004 L, fordi jeg har tilsat 0,001 L HCl, eller er den 0,005 L, fordi de 0,001 L NH3 også indgår i volumen, eller er det 0,055, fordi opløsningen (i forvejen) var opløst i 0,05 L vand?

Tillægsspørgsmål af ren nysgærrighed:
Hvordan vil reaktionsskemaet for tilsætningen af HCl se ud, nu hvor basen forsvinder fuldstændigt? Vil det være det samme eller ændre sig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. oktober 2017 af mathon

              \small pH=\tfrac{1}{2}\cdot \left (9{.}25 -\log\left ( \tfrac{0{.}014\;mol}{0{.}005\;L} \right ) \right )


Svar #2
12. oktober 2017 af iliojacobsen

Tak^


Svar #3
12. oktober 2017 af iliojacobsen

Men hvad med reaktionsskemaet, ser det bare ud som følger: NH3 + H3O+ --> NH4+ + H2O ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. oktober 2017 af mathon

                      NH(aq)   +  H3O+(aq)   -->   NH4+ (aq)   +   H2O (l)


Skriv et svar til: Fjernelse af en base i et puffersystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.