Matematik

differentier sin(-3x)

24. oktober 2017 af soer381k - Niveau: B-niveau

har jeg differentieret h(x)= sin(-3x)?

sin(x) er den ydre funktion og bliver differentieret til cos(x) og -3x differentieres til 3

så cos(3x)*3   =   3cos(3x)

kan nogen hjælpe mig med:

k(x)= 2sin(π/2 -  x)

p(x)= cos(-x)      (er det: -sin(x)?

s(x)= -0,6cos(x+1,5)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. oktober 2017 af chr42 (Slettet)

Næsten rigtigt. Du har glemt et minus, da -3x differentieres til -3 og minusset skal bevares i parentesen også, dvs -3cos(-3x)

Princippet er det sammen med sin(pi/2 -x) og så kan du bare gange med 2 til sidst.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. oktober 2017 af chr42 (Slettet)

Med p(x) er der igen kuk i dine fortegn. cosinus differentierer til minus sinus. -x blilver til -1, så det ender med

-1(-sin(-x))=sin(-x)

Og den sidste gøres som den første igen. Du har styr på metoden, men de der fortegn er onde i de her opgaver.


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. oktober 2017 af peter lind

k(x)  ydre funktion 2sin(u) indre funktion ½π-x

p(x) ydre funktion cos indre funktion -3x

s(x) ydre funktion -0,6cos  indre funktion x+1,5


Svar #4
24. oktober 2017 af soer381k

hvad ville differentiere ½π-x til i k(x)???


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2017 af peter lind

-1


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. oktober 2017 af chr42 (Slettet)

- 1/2 pi er en konstant. Det giver det samme, hvis der stod -7

Svar #7
24. oktober 2017 af soer381k

men jeg kan ikke se hvorfor det skal være minus. det er jo x som er minus og den forsvinder og efterlader kanstanten alene som er 1/2 pi. 

hvorfor bliver det til 1?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. oktober 2017 af SådanDa

Med henyn til p(x) er det værd at nævne at cosinus er en lige funktion så:

p(x)=cos(-x)=cos(x), og derved

p'(x)=-sin(x)

Det vil sige at forslaget er godt nok, men metoden i #2 er også fin hvis du hellere vil differentiere en sammensat funktion.

(bemærk sin(-x)=-sin(x), da sin er ulige)


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. oktober 2017 af SådanDa

-x differentierer til -1, konstanter forsvinder.


Svar #10
24. oktober 2017 af soer381k

så er det rigtigt når jeg påstår at:

k(x)= 2sin(π/2 -  x)   (=)      k'(x)= 2cos(-1) ?     og

s(x)= -0,6cos(x+1,5)  (=)    s'(x)= -0.6*-sin(1) ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
24. oktober 2017 af SådanDa

Den differentierede indre funktion skal ganges på, altså:

k(x) = 2sin(π/2-x) => k'(x) = 2cos(π/2-x)·(-1) =-2cos(π/2-x) 


Brugbart svar (1)

Svar #12
24. oktober 2017 af SådanDa

Generelt med lidt løs notation: f(g(x)) differentierer til f'(g(x))·g'(x)

se evt: http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/differentialregning/differentiation-af-sammensat-funktion


Brugbart svar (1)

Svar #13
24. oktober 2017 af SådanDa

En anden måde at differentiere k(x), da sinus er ulige:

k(x) = 2sin(π/2-x)=-2sin(x-π/2)=2cos(x) (da sin(x-π/2)=-cos(x)) => k'(x) = -2sin(x)


Brugbart svar (1)

Svar #14
24. oktober 2017 af chr42 (Slettet)

Prøv at vende tilbage til dit første eksempel, og lav det om til sin(-3x+2). Den differentierer til -3cos(-3x+2)

Den indre funktion i parentesen bliver stående, så parentesen er anderledes, men det giver samme afledte som i dit eksempel, fordi konstantledet giver 0 ved differentiation, så det er stadig -3, der skal ganges med.


2 sin(pi/2-x) = 2 sin(-x + pi/2) har fuldstændig samme form, bortset fra det ekstra 2 i starten.

Svar #15
24. oktober 2017 af soer381k

aha så f.eks:

s(x)= -0,6cos(x+1,5)  (=)    s'(x)= -0.6 -sin(1)*(1) = -0.6 -sin(1) ?


Brugbart svar (1)

Svar #16
24. oktober 2017 af SådanDa

næsten: s(x)= -0,6cos(x+1,5) => s'(x) = -0,6·(-sin(x+1,5)·1)= 0,6·sin(x+1,5)


Brugbart svar (1)

Svar #17
24. oktober 2017 af chr42 (Slettet)

-0,6 bliver bare stående

Den afledede af cos(x) er ganske rigtigt -sin(x)
Den afledede af x+1,5 er helt rigtigt 1

Så skal vi kombinere -0,6 cos(x+1,5) bliver til -0,6 * (-sin(x+1,5))*1 = 0,6 sin(x+1,5)

Fordi reglen siger f(g(x))’ = f’(g(x))*g’(x)

Her er f(x) = -sin(x) og g(x) = x + 1,5

Svar #18
24. oktober 2017 af soer381k

tak nu forstår jeg fuldstændig


Brugbart svar (1)

Svar #19
24. oktober 2017 af chr42 (Slettet)

godt kæmpet :-)

Skriv et svar til: differentier sin(-3x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.