Matematik

Bestem fremskrivningsfaktor, vækstrate og fordoblingstid ELLER halveringstid.

25. november 2017 af Karoline444 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med denne opgave, og jeg kan overhovedet ikke finde ud af den, da jeg har været syg, da vi havde om det i skolen, så nu prøver jeg at lære mig selv det, men jeg forstår det stadig ikke. En der kan hjælpe?

Bestem fremskrivningsfaktor, vækstrate og fordoblingstid ELLER halveringstid
for hver af følgende eksponentielle funktioner:
a) y = 4*1,234^x
b) y = 2*0,764^x
c) y = 5,6*1,009^x

Jeg har også en opgave, der lyder sådan her,
Løs ligningerne,
a) 10^x = 12
b) 2*10^x = 32

-Karoline.


Svar #1
25. november 2017 af Karoline444 (Slettet)

Og jeg kunne rigtig godt bruge hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. november 2017 af Mathias7878

a)

En eksponentiel funktion er en funktion på formen 

\small y = b\cdot a^x

Fremskrivsningfaktoren:

\small a = 1+r

Vækstraten i procent:

\small r = (a-1)\cdot 100

Fordoblingstiden (konstanten)

\small T_2 = \frac{log(2)}{log(a)}

Halveringstiden (konstanten)

\small T_{0.5} = \frac{log(0.5)}{log(a)}

Opgave b)

Brug regnereglen

\small log(a^b) = b\cdot log(a)

hvor

\small a = 10 \ og \ b = x

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. november 2017 af ringstedLC

Hvis du ikke har læst:

http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/eksponentiel-udvikling

så gør det. Det vil også vise, hvordan den opgave løses.


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. november 2017 af mathon

a)
                                 \small y=4\cdot 1{.}234^x
fremskrivningsfaktor:       \small a=1{.}234
vækstrate:                        \small r=a-1=1{.}234-1=0{.}234=23{.}4\%
fordoblingskonstant:        \small \small X_2=\frac{\log(2)}{\log(a)}=\frac{\log(2)}{\log(1{.}234)}                
                  


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. november 2017 af mathon

b)
                                 \small y=2\cdot 0{.}764^x
fremskrivningsfaktor:       \small a=0{.}764
vækstrate:                        \small r=a-1=0{.}764-1=-0{.}236=-23{.}6\%
halveringskonstant:        \small X_{\frac{1}{2}}=\frac{\log\left ( \frac{1}{2} \right )}{\log(a)}=\frac{\log\left ( \frac{1}{2} \right )}{\log(0{.}764)}          


Svar #6
25. november 2017 af Karoline444 (Slettet)

Mange tusind tak for hjælpen! Jeg forstår det nu! :-)


Skriv et svar til: Bestem fremskrivningsfaktor, vækstrate og fordoblingstid ELLER halveringstid.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.