Matematik

Hvordan undersøger man om 2 underrum er ortogonale?

27. november 2017 af TeamFinal (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har 2 underrum, den ene på 3 dimensioner med vektorer

v__1 := (1, 1, 0, 1, 1);
v__2 := (1, 3, 2, 1, 3);
v__3 := (0, 6, 7, 0, 4);

, den anden på 2 

u__1 := (-1, 0, 0);
u__2 := (2, -3, 2);

- hvordan undersøger jeg om de er ortogonale? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. november 2017 af Therk

Per definition siger vi at to underrum er ortogonale hvis prikproduktet af alle vektorkombinationer er nul. Dvs. hvis både v og u er rækkevektorer så skal

v_i \cdot u_j^T = 0

for  alle i = 1,2,3 og j = 1,2 (T er "transponeret").

I dit tilfælde er der dog lidt uoverensstemmelse med om dit rum har tre eller fire koordinater.


Svar #2
27. november 2017 af TeamFinal (Slettet)

Jeg har prøvet i noget tid nu, men jeg kan ikke få det til at fungere.. Vi befinder os i R5, og der er 5 koordinater på v vektorene så vidt ejg kan forstå, og 3 koordinater på u vektorerne. Når jeg prikker en v vektor med en transponeret u vektor, får jeg en matrix med værdier i - hvordan ved jeg om det er 0? jeg vedhæfter selve opgaven så du kan se om jeg eventuelt har formuleret mig forkert. 

(Det er opg 3, B)

Vedhæftet fil:udlip 4.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2017 af VandalS

Du kan ikke få en matrix ud af prikproduktet. Indre produkter såsom prikproduktet giver altid et (muligvist komplekst) tal.

Hvis du foretager vektormultiplikationen \bold{u \cdot v} af to vektorer med dimension n, hvor den ene af vektorerne er en rækkevektor og den anden en søjlevektor, får du enten et tal eller en n \times n matrix. Den variant, der giver et tal som resultat, svarer til prikproduktet. Du skal blot transponere begge dine vektorer for at skifte mellem de to typer resultat.


Svar #4
27. november 2017 af TeamFinal (Slettet)

Vedhæftet fil:Udklip 5.PNG

Svar #5
27. november 2017 af TeamFinal (Slettet)

Hov undskyld, her: hvad gør jeg galt?

Vedhæftet fil:Udklip6.PNG

Svar #6
27. november 2017 af TeamFinal (Slettet)

Hvis jeg transponerer v, så kan jeg kun prikke således, og det giver også en matrix 

Vedhæftet fil:Udklip 7.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2017 af VandalS

Du har et mismatch i dine vektordimensioner. Det ser ud til at du har misforstået, hvordan dine vektorer skal se ud.


Svar #8
27. november 2017 af TeamFinal (Slettet)

Ahh! Det er da jeg finder underrummet i R3, der har jeg nok lavet den forkert. Er det fordi jeg ikke har registreret x__4 og x__5 i kernen som danner mine U vektorer? 

Vedhæftet fil:Udklip 8.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #9
27. november 2017 af VandalS

Ja, når du opskriver din parameterfremstilling for løsningen skal du også tage hensyn til de to ligninger x_4=s, x_5=t.


Skriv et svar til: Hvordan undersøger man om 2 underrum er ortogonale?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.