Matematik

Gør rede for konstanterne

11. januar 2018 af Stjerneskud2016 - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg ved ikke hvordan jeg skal fortolke konstanterne i opgave b)

Jeg skrev at:

297 er b, dvs. begyndelsesværdi. Det er antal af patienter i startåret 1980.
Men hvordan kan man fortolke 1,0679? Er det gennemsnittet af hvad antal af patienter stiger med for hvert år?

Mange tak på forhånd!

Vedhæftet fil: 2018-01-11_19-54-33.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2018 af peter lind

1, 0669 er vækstfaktoren. Den relative stigning er 0,0679


Svar #2
15. januar 2018 af Stjerneskud2016

peter lind

Kan jeg godt skrive at den relative stigning i tal er 0,0679. Eller skal jeg skrive det i procent 6,79% når jeg fortolker konstanterne?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2018 af Mathias7878

#2

Når du har at gøre med en eksponentiel funktion, og du skal gøre rede for, hvad konstanterne betyder, skal du altid finde vækstraten i procent givet ved:

\small r = (a-1)\cdot 100

Konstanten b kan du fortolke ved at sætte t = 0 eller lade t gå mod uendelig. Den førstenævnte er nok mest gymnasievenlig.

Skriv herinde igen, når du har prøvet at formulere, hvad konstaterne betyder og så skal jeg nok se om det er rigtigt! :)

- - -

 

 


Svar #4
15. januar 2018 af Stjerneskud2016

Er det her rigtigt?

Mathias7878
1, 0679 er fremskrivningsfaktoren. Den relative stigning i antal patienter pr. år er 0,0679. I pocent bliver det 6,79%

Når f(t) er 0, det vil sige at når det ikke er gået nogen år efter 1980 er det 297 patienter. Derfor er 297 b, begyndelsesværdi.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2018 af MatHFlærer

ja


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. januar 2018 af Mathias7878

Du har fat i det rigtige, men det kan altid forklares mere præcist og flydende:

Fremskrivningsfaktoren a er 1.0679, hvor vækstraten r i procent kan findes som

\small r = (a-1)\cdot 100 = (1.0679-1)\cdot 100 = 6.79 \%

hvilket vil sige, at antallet af retspykiatriske patienter under tilsyn i perioden 1980-2000 er steget gennemsnitligt med 6.79 % om året.

Konstanten b er antallet af retspsykiatriske patienter under tilsyn til tiden t = 0 år. Dvs., at i 1980 var der 297 retspsykiatriske patienter under tilsyn.

- - -

 

 


Svar #7
15. januar 2018 af Stjerneskud2016

Mange tak!

Mathias7878


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2018 af Mathias7878

Så lidt :)
- - -

 

 


Skriv et svar til: Gør rede for konstanterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.