Fysik

Lodret kast

20. februar 2018 af Einsteinb - Niveau: B-niveau

Jeg skal løse følgende opgave, men er i tvivl om hvilke formler jeg skal bruge, og hvordan værdierne skal indsættes? Nogle der kan hjælpe? Opgaven lyder:

En legetøjskanon skyder en kugle lodret op i luften. Kuglen falder ned i hovedet på en intetanende person, se tegningen!

Vi forestiller os, at kuglen forlader kanonens munding til tiden t=0 med en hastighed på 8 m/s. Vi ser bort fra luftmodstand.

Kanonens munding befinder sig 10 cm over gulvet, og personen er 193 cm høj.

a) Hvad er kuglens største højde over gulvet?
b) Efter hvor lang tid rammer kuglen ned i personens hoved?
c) Med hvilken fart rammer kuglen ned i personens hoved?

Tak på forhånd!:D


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2018 af peter lind

a) Brug energibevarelse

b) Brug s=-gt2 +v0t +s0

c) brug energibevarelse


Svar #2
20. februar 2018 af Einsteinb

Hvad mener du med energibevarelse?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2018 af mathon

                \small v=v_0-g\cdot t

                \small h(t)=\int\left (-g\cdot t+v_0 \right )\mathrm{dt}=-\tfrac{g}{2}\cdot t^2+v_0\cdot t+(0{.}10\;m)


Svar #4
20. februar 2018 af Einsteinb

#3 Tusinde tak! Ved du hvad jeg så gør i 2)? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2018 af peter lind

#2 E = konstant = m*g*h + ½mv2

#4 Du sætter s til højden af manden og løser den derved fremkomne 2. gradsligning. Du får to tider. Den mindste er for opadgående retning.


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. februar 2018 af mathon

\small \small \textbf{b)}

     Løs

                  \small \small \left (1{.}93\; m \right )=\left (-4{.}91\; \tfrac{m}{s^2} \right )\cdot t^2+\left ( 8\; \tfrac{m}{s} \right )\cdot t+\left ( 0{.}10\;m \right )\; \; \; \; \; t>\tfrac{v_0}{g}=0{.}82\; s


Svar #7
20. februar 2018 af Einsteinb

#5 men hvad svarer s0 i dette tilfælde til? :/


Svar #8
20. februar 2018 af Einsteinb

#6 men tyngdeaccelerationen er jo 9,82 m/s^2 ? Skal det ikke indsættes istedet for de -4,91 m/s^2


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. februar 2018 af mathon

\small \textbf{c)}
                \small v=v_0-g\cdot t         \small \textup{hvor v er negativ p\aa \ nedturen.}


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. februar 2018 af mathon

#6
           \small -\frac{g}{2}=-\frac{9{.}82\; \tfrac{m}{s^2}}{2}=-4{.}91\; \tfrac{m}{s^2}


Svar #11
20. februar 2018 af Einsteinb

#9 og #10, skal jeg så også indsætte -4,91 m/s^2 på g's plads i c) eller -9,82 m/s2 på g's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. februar 2018 af peter lind

Du skal sætte 9,82 m/s2 ind på g's plads. Forvirringen opstår formodentlig fra at forlen indgår som½g*t2


Skriv et svar til: Lodret kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.