Fysik

HJÆLP til fysik opgave - arbejde/kraft

27. februar 2018 af NiklasLarsenMolbjerg - Niveau: B-niveau

Hej alle

Jeg har brug for hjælp til denne opgave, som jeg ikke selv kan løse.

Håber derfor I kan hjælpe mig på vej.

OPGAVEN:

En mand trækker en slæde hen over en vandret isflade med en kraft på 80N. Slæden med mandens lille søn vejer 40 kg. Snoren, der trækker slæden, danner en vinkel med vandret på 30 grader, og bevægelsen foregår med den konstante fart 2,2m/s.

a) Hvor stor er kraftens vandrette komposant?

b) Hvor stor er gnidningskraften?

c) Hvor stor er gnidningskoefficienten?

d) Hvor stort et arbejde har manden udført ved at trække slæden 80m?

e) Hvor stor er mandens effekt?

Mvh.

Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2018 af peter lind

a)  80N*cos(30º) = Fv

b) = Fv

c) Fv/Normalkraften/

d) A=F*s

e) A/tid


Svar #2
27. februar 2018 af NiklasLarsenMolbjerg

Hej Peter. 

Jeg har lige to spørgsmål. Den der komposant, hvad er det og er det noget man skal være særlig opmærksom på i denne opgave. 

Og mit andet spørgsmål er i opgave c), hvad mener du med normalkraften. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2018 af mathon

\textup{\textbf{Normalkraften} er underlagets kraft vinkelret opad p\aa \ legemet/underlagets \textbf{reaktion}.}


Svar #4
27. februar 2018 af NiklasLarsenMolbjerg

Tror stadig ikke jeg forstår. Den har vi jo ikke oplyst. Hvordan vil du beregne det


Svar #5
27. februar 2018 af NiklasLarsenMolbjerg

i opgave e), hvis vi ikke kender tiden t, så kan vi vel heller ikke bruge formlen A/t. Hvordan vil i regne opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. februar 2018 af peter lind

#4 tyngdekraften på slæden - trækkraftens komposant i den lodrette retning

#5 du kar slædens hastighed. Deraf kan du udregne hvor lang tid der er gået


Svar #7
27. februar 2018 af NiklasLarsenMolbjerg

Hej Peter

Jeg forstår ikke lige hvordan vi har fået gnidningskraften. Du skriver i #1 at man får den i opgave a)

I opgave c), skal jeg så sige F_v=69,3N divideret med F_n=40kg*9,82m/s^2. Er det et rigtigt svar på opgave c)

I opgave e) er jeg også lidt på bar grund, der siger du at man skal dividere arbejdet med tiden, men vi kender jo ikke tiden, så hvordan vil du det...


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. februar 2018 af mathon

c)

\textup{Konstant fart betyder uaccelereret }\mathrm{F_{res}}=0.

             F_{res}=F_v-F_{gnid}=0

             F_{gnid}=F_v

             \small \mu \cdot \cos(0^\circ )\cdot m\cdot g=(80\;N)\cdot \cos(30^\circ)

             \small \small \mu =\frac{(80\;N)\cdot \cos(30^\circ)}{ m\cdot g}=0{.}18


Svar #9
27. februar 2018 af NiklasLarsenMolbjerg

Hej Mathon

Jeg har beregnet gnidningskoefficienten til 0,1764. Er det rigtigt.

Jeg har gjort det på følgende måde: A/F_n


Svar #10
27. februar 2018 af NiklasLarsenMolbjerg

Mathon

Kan du også hjælpe mig med e)


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. februar 2018 af mathon

e)
         \small P=F_v\cdot v=\left (\left ( 80\;N \right )\cos(30^\circ) \right )\cdot \left ( 2{.}2\;\tfrac{m}{s} \right )=152{.}42\; W


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. februar 2018 af mathon

e2)
 \small \textup{eller}
                  \small \textup{tid}
                                  \small t=\tfrac{80\;m}{2{.}2\; \tfrac{m}{s}}=36{.}3636\;s

                  \small \textup{effekt}
                                  \small P=\frac{A}{t}=\frac{\left ( 80\;N \right )\cdot \cos(30^\circ)\cdot (80\;m) }{36{.}3636\; s}=152{.}42\; W

                           


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. februar 2018 af mathon

\small \textup{i e2)}
          \small \small \textup{BEM\AE RK}
                                  \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! P=\frac{A}{t}=\frac{\left ( 80\;N \right )\cdot \cos(30^\circ)\cdot (80\;m) }{\frac{80\;m}{2{.}2\;\tfrac{m}{s}}}=\left ( 80\;N \right )\cdot \cos(30^\circ)\cdot (2{.}2\;\tfrac{m}{s})=F_v\cdot v=152{.}42\; W
                              

          \small \textup{s\aa \ der er valgfrihed og overenstemmelse.}


Skriv et svar til: HJÆLP til fysik opgave - arbejde/kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.