Matematik

Ti-nspire til at beregne determinant?

04. marts 2018 af Egofaciens (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en kommando i Ti-Nspire man kan anvende til at beregne det(a,b) og løse denne opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. marts 2018 af mathon

            \small det(\overrightarrow{a},\overrightarrow{b})=\widehat{\overrightarrow{a}}\cdot \overrightarrow{b}     \small \small \textup{s\aa \å du hat'er rigtigt og bruger prikproduktet.}


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. marts 2018 af Mathias7878

Du behøver jo ikke nødvendigvis at bruge en kommado.

Du ved jo, at

  \small |det(\overrightarrow{a},\overrightarrow{b})| = 17

hvoraf

  \small a_1\cdot b_2-a_2\cdot b_1 = 17

  \small 3\cdot 4-5\cdot t = 17

Løs da overstående mht. til t vha. solve..

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. marts 2018 af AMelev

#0 Både ja og nej 
Der er ikke en kommando, det kan beregne det(a,b), hvor a og b er vektorer defineret ved deres koordinatsæt, men du kan lave en 2x2 matrix og beregne determinanten af den.

Og så kan du faktisk alligevel, men det kræver nok en redegørelse - eller i hvert fald en kommentar - samt kendskab til 3D-vektorer
Hvis du udvider fra 2D til 3D og bestemmer crossP(a,b), så tilføjer TI selv 0 som 3. koordinat i de to vektorer, og krydsproduktet er (0,0,det(a,b)).

Vedhæftet fil:Determinant.JPG

Svar #4
04. marts 2018 af Egofaciens (Slettet)

Tak for svar!

#3 - så du ville hellere anbefale, at man løser den som en andengradsligning? Vi har endnu ikke haft om 3D-vektorer, så måske det andet er smartest.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2018 af Mathias7878

Hvor kommer andengradsligninger ind i billedet #4?

Hvis du ser på mit svar i #2, er det en førstegradsligning.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. marts 2018 af AMelev

#4 Jeg vil anbefale matricen eller ved håndkraft som i #2.

Hvis du vælger matrixmetoden kan du lave det hele i ét hug:
solve(det(matricen med de aktuelle koordinater) = ...,t)


Svar #7
04. marts 2018 af Egofaciens (Slettet)

Hov, jeg beklager. Jeg har hovedet nede i en masse matematikopgaver, så jeg må have taget fejl af et eller andet.... Jeg mente selvfølgelig bare "løse den som en ligning"** - tak!

#6 - smart! Det vil jeg prøve at øve mig lidt på


Skriv et svar til: Ti-nspire til at beregne determinant?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.