Kemi

Opgave 4 - Ukendt syre

15. april 2018 af juliehlt (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen som kan hjælpe mig med disse:

Opgaven lyder således

I laboratoriets syreskab står en flaske uden etiket. En laborant ønsker ved hjælp af en titrering at bestemme syren og dennes koncentration. Laboranten udtager 10,0 mL syreopløsning, som titreres potentiometrisk med 0,102 M NaOH. Titreringen blev udført ved 25 °C. Sammenhørende værdier af tilsat natriumhydroxid og pH findes som excel-fil, kommasepareret fil og mellemrumsepareret fil.

b) Vis, at syrens syrestyrkeeksponent, pKs, er 4,8. Redegør for, hvilken syre der kan være i flasken.

c) Beregn syrens koncentration

excel-filen er vedhæftet

Vedhæftet fil: opgaveaflevering8.xls

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2018 af ChemistryIsKey

Til b)

Prøv at se om du kan identificere først ækvivalenspunktet og herefter halvækvivalenspunktet. I halvækvivalenspunktet er der lige meget af syren på syreform og baseform (χS = χB = 0.5). Ved at indsætte dette i bufferligningen, får du, at pH = pKs i halvækvivalenspunktet :)

Til c)

Det vigtigste hér er at du husker titrerligningen. Den kommer fra, at stofmængden af syre og base er lig hinanden i ækvivalenspunktet, da man netop dér har tilsæt så meget base, at al syren har reageret. Derfor kan du skrive;

     n(Base) = n(Syre)

     c(Base) * V(Base) = c(Syre) * V(Syre)

Heraf kan du isolere koncentrationen af syren - du burde du have gjort mange gange, hvis det er A-niveau's kemi :)


Skriv et svar til: Opgave 4 - Ukendt syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.