Fysik

Hvilken type stråling er baggrundsstråling

17. april 2018 af yeet (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej

Jeg har en opgave om hvilken type stråling baggrundsstråling er. Altså om det er Alfa, Beta eller Gamma.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2018 af AngelOneOne

Hej,

Det afhænger lidt af hvad du mener med baggrundsstråling.

Baggrundsstråling kan defineres som den samlede mængde stråling som du oplever - dvs. alt fra radioaktive klippearter og gassen radon på Jorden, medicinsk bestråling fra f.eks. røntgenundersøgelser (altså den del som du oplever uden at blive udsat for en røntgenundersøgelse), stråling fra strålesteriliseret mad, reststråling fra ulykker (f.eks. fra Tjernobyl og Fukushima atomulykkerne) og den kosmiske baggrundsstråling. I dette tilfælde er baggrundsstrålingen en blanding af alfa-, beta- og gammastråling.

Bagrundsstrålingen henviser nogle gange også kun til den kosmiske baggrundsstråling, som er den strålingssrest der er tilovers fra Big Bang (altså stråling fra rummet). Denne stråling var en meget højenergisk gammastråling med meget korte bølgelængder, men på grund af universets ekspansion, er denne stråling blevet rødforskudt til mikrobølgeområdet. Den kosmiske baggrundsstråling kaldes derfor også for den kosmiske mikrøbølgebaggrundsstråling (KMB). Denne stråling betegnes som gammastråling.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. april 2018 af Eksperimentalfysikeren

Den kosmiske baggrundsstråling indeholder andet en elektromagnetisk stråling fra Big Bang. Der er bl.a. forskellige typer mesoner og gammastråler fra nyere kosmiske processer, som supernovaer. Nogle af disse partikler kan ses i gnistkamre, hvor de ioniserer en gas imellem elektrisk ladede metalplader. Ioniseringen bevirker, at der dannes gnister mellem pladerne. Tilsammen viser gnisterne partilens vej gennem kammeret.

Den lokale baggrundsstråling (altså det, der ikke kommer ind fra rummet) består af en blanding af alfa, beta og gammastråling og sikkert også i mindre mængder protronstråling og neutronstråling.  Blandingsforholdet afhænger af, hvor man er. Er man tæt på en alfakilde, vil der være en del alfastråling, men man skal ikke ret langt væk, før alfastrålingen stort set er væk. Betastråling har noget større rækkevidde og gammastråling endnu større rækkevidde.

Endelig bør det nævnes, at der er en kraftig stråling af neutrinoer. De har meget lille vekselvirkning med andet stof, så vi mærker ikke noget til dem. En neutrino fra solen vil ofte passere gennem jorden uden at efterlade sig spor.


Skriv et svar til: Hvilken type stråling er baggrundsstråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.