Kemi

Udregn pH af acetylsalicysyre og NaOH

27. maj 2018 af SødeBløde (Slettet) - Niveau: A-niveau

Acetylsalicylsyre har sumformlen C9H8O4 og en pKa værdi på 3.49. Der fremstilles 1 liter vandig opløsning af 12 g acetylsalicylsyre samt 2 g ren NaOH. Hvad er pH for opløsningen?

Jeg har prøvet lidt forskelligt nu, men er ikke kommet frem til det rigtige. Håber nogen kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2018 af mathon

acetylsalicylsyre er monohydron:

12 g acetylsalicylsyre = 0,06661 mol acetylsalicylsyre

2 g ren NaOH = 0,05000 mol NaOH

\small \textup{efter blanding resterer }0.01666 \textup{ mol acetylsalicylsyre med koncentratiomen 0.01666 M.}

                             \small \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{0.01666-\left [H_3O^+ \right ]}=10^{-3.49}\; \; \; \; \; \; 0<\left [H_3O^+ \right ]<0.01666

                             \small \left [H_3O^+ \right ]=0.002166\; M

                             \small pH=-\log(0.002166)=2.7                           


Svar #2
27. maj 2018 af SødeBløde (Slettet)

Jeg fandt ud af at det skal være:

Ka=3.24\cdot 10^{-4}

Msyre = \frac{12}{180.1574} = 0.06661

Mbase = \frac{2}{39.9971} = 0.05

Ka=\frac{x^2}{(Msyre-Mbase)-x}\Rightarrow x=0.00216

-log_{10}(x)+log(\frac{Msyre}{Mbase\cdot Msyre}) = 3.97

Svaret er nemlig 3.97. Jeg er dog ikke helt sikker på hvorfor det sidste led skal være sådan som det står ovenover.

Jeg kan se jeg har skrevet det er Kemi A, men der er faktisk et kemi fag på universitetet :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2018 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2018 af mathon

Ja - opløsnngen er jo en puffer.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2018 af mathon

                        \small pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                        \small pH=3.49+\log\left ( \frac{0.0500}{0.06661-0.0500} \right )=3.97


Skriv et svar til: Udregn pH af acetylsalicysyre og NaOH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.