Matematik

Find koordinat til vektor

29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har problemer med følgende opgave. Er der nogen der kan hjælpe?
Ligemeget hvordan jeg prøver at isolere den ene af de to ubekendte ender jeg med, at vektorens ene koordinat giver 0.

Jeg har vedhæftet opgaven.

Vedhæftet fil: vektor1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2018 af SuneChr

Lad     \overrightarrow{b}=\binom{b_{1}}{b_{2}}     Da har vi

\binom{3}{4}\cdot \binom{b_{1}}{b_{2}}=2           og

\binom{-4}{3}\cdot \binom{b_{1}}{b_{2}}=3
Så er resten at løse to ligninger med to ubekendte b1 og b2


Svar #2
29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

#1

Lad     \overrightarrow{b}=\binom{b_{1}}{b_{2}}     Da har vi

\binom{3}{4}\cdot \binom{b_{1}}{b_{2}}=2           og

\binom{-4}{3}\cdot \binom{b_{1}}{b_{2}}=3
Så er resten at løse to ligninger med to ubekendte b1 og b2

Så jeg siger

3*b2 - 4*b1 = 2
b2 = 2/3 + 4b1

Dette indsættes i den anden ligning:

-4*2/3 + 4b1 = 3
-8/3 + 4b= 3
4b1 = 3+ 8/3
4b1 = 5,67
b1 = 1,4175

b2 = 2/3 + 4 * 1,4175
b2 = 6,34

Men disse koordinater er natuligvis ikke korrekte når man forsøger at regne efter. Hvor går jeg galt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Den ligning du skriver i 2. linje er en blanding af de to der står i citatet


Svar #4
29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

#3

Den ligning du skriver i 2. linje er en blanding af de to der står i citatet

Har fundet en løsning nu. Fik det til (-0,737 , -0,316) og det passer med ligningen.


Svar #5
29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

Nu fik jeg så en anden løsning, nemlig at vektor b's koordinater skal blive (-0,89 , -0,52) og denne løsning passer også..


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

"og det passer med ligningen" - det skal passe med begge ligninger

Der kan højst være en løsning, man du har måske kan tjekket den ene ligning.


Svar #7
29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

#6

"og det passer med ligningen" - det skal passe med begge ligninger

Der kan højst være en løsning, man du har måske kan tjekket den ene ligning.

Ja.. ingen af de to løsninger der passede med den første ligning passer med ligning nummer to.

Hvordan kan det være? Jeg substituerer det udtryk jeg får fra den første og sætter ind i den anden ligning


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Jeg kan kun se hvad du har gjort i #2, hvor du startede med en forkert ligning.


Svar #9
29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)


Finder b2 udtrykt ved b1 i den første ligning
3b2 - 4b1 = 2
b2 = (2+4b1) / 3

Herefter bruger jeg det fundne b2 udtryk og indsætter i den anden ligning.
-4 * (2+4b1) / 3 - 3b1 = 3
(-8-16b1) / 3 - 3b1 = 3
-8-16b1 - 3b1 = 9
-19b1 = 17
b1 = -0,89

b2 = (2+4*-0,89) / 3 = -0,52

Disse to værdier passer dog kun når man indsætter i den første ligning


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Begge ligninger er forkerte i #9

Første ligning:
(3, 4)•(b1, b2) = 2
3b1 + 4b2 = 2

Anden ligning:
(-4, 3)•(b1, b2) = 3
3b2 - 4b1 = 3


Svar #11
29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

#10

Begge ligninger er forkerte i #9

Første ligning:
(3, 4)•(b1, b2) = 2
3b1 + 4b2 = 2

Anden ligning:
(-4, 3)•(b1, b2) = 3
3b2 - 4b1 = 3



Har forsøgt mig med de to ligninger du har skrevet op, se vedhæftet fil. Jeg kan stadig ikke få begge ligninger til at give det rette resultat. Beklager at den ikke vil lade mig vende billedet.

Vedhæftet fil:image1.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #12
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

I 5. linje hvor der står -16, burde der stå +16, da (-4)*(-4) = 16


Svar #13
29. maj 2018 af mjmj41 (Slettet)

(3b2 - 8 +16b2) / 3 = 3
3b2 - 8 + 16b2 = 9
b2 = 0,89

b1 = (2 - 4 * (0,89)) / 3 = -0,52

Nu passer de to b-værdier med ligningen:  3b1 + 4b2 = 2
Men kan stadig ikke få tal som passer med både første og anden ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

De 3 du dividerer med kommer jo fra substituionen, så parentesen skal stå anderledes i første linje:

3b2 + (-8 + 16b2) / 3 = 3


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. maj 2018 af SuneChr

Skal vi ikke sige, at

\overrightarrow{b}=\binom{-\frac{6}{25}}{\frac{17}{25}}      ?


Brugbart svar (1)

Svar #16
30. maj 2018 af SuneChr

Vi samler lige op på de to ligninger:
 (I)   3b1 + 4b2 = 2
(II) - 4b1 + 3b2 = 3
Gang (I) med 4 og gang (II) med 3 :
 (I)    12b1 + 16b2 = 8
(II)  - 12b1 +   9b2 = 9
Læg (I) og (II) sammen
25b2 = 17
    b2 = ...
Indsæt nu det fundne b2 i en af de to ligninger fra starten.
Vi får dermed også b1


Skriv et svar til: Find koordinat til vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.