Matematik

DET DOBBELTTYDIGE TILFÆLDE - HASTER

16. juni 2018 af joha0425 - Niveau: B-niveau

Matematikmundlig eksamen - B - næste uge

Sidder og laver en disposition til trigonomtri. Mangler konkret og yderst kort forklaring/definition (evt. en illustration) på det dobbelttydige tilfælde (med hensyn til sinus). - HJÆLP!!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2018 af mathon

I trekant ABC er vinkel A 32 grader, a = 5 og c = 7

Beregn vinklerne B og C samt siden b.

...
facitkontrol:
                      vinkel C1 = 47.89°    vinkel B1 = 100.11°    b1 = 9.29

                      vinkel C2 = 132.11°    vinkel B2 = 15.89°    b12 = 2.58

...
generelt:
                      sin(v) = sin(180° - v)


Svar #2
16. juni 2018 af joha0425

Hvad er det du gør? - hvad betyder det dobbelttydige tilfælde? 

Desuden, tak.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2018 af mathon

                      vinkel C2 = 132.11°    vinkel B2 = 15.89°    b2 = 2.58


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2018 af SuneChr

# 2
SP 160620181421.JPG

Vedhæftet fil:SP 160620181421.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #6
16. juni 2018 af ringstedLC

Sinus til en vinkel er een værdi, men en sinusværdi giver to vinkler:

\begin{align*} \sin \angle v&=a\Downarrow\\ \angle v=\sin^{-1}(a)&\vee \angle v=180^\circ-\sin^{-1}(a) \end{align*}

CAS/lommeregner giver kun den mindste vinkel.


Svar #7
16. juni 2018 af joha0425

Synes der er mange forskellige svar. RingstedLC. Så hvordan kan man kort forklare det dobbelttydige tilfælde ud for enhedscirklen som du har vedhæftet?

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. juni 2018 af ringstedLC

I de andre svar er der redegjort for, hvordan du skal tage højde for den dobbelttydige effekt ved beregning på trekanter. I #6 forklares hvorfor sin-1(a) har to løsninger, hvilket giver dobbelttydigheden.

Da latex ikke virker, har du:

sin(v) = a ensbetydende med v = sin-1(a) eller v = 180º - sin-1(a)


Svar #9
16. juni 2018 af joha0425

Mange tak for hjælpen til alle så, men er stadig lidt i tvivl hvad der forstås ved det dobelttydige tilfælde? - Jeg kan forstå, at man skal være opmærksom, når man beregninger trekanter med sinus pga det dobbelttydige tilfælde, men er usikker på definitionen på det dobbeltydigt tilfælde. Er sinusfælden det samme?

Er det sådan, at man ikke skal bruge sinusrelationen til at beregne vinkler, men cosinus som udgangspunkt, da den vinkel man finder, hvis man bruger sinus, kan være den modsatte af den, man skal bruge. Så hvis vinklen egentlig er spids på figuren, kan resultatet være en stump - pga. det dobbelttydige tilfælde?

kh joha


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juni 2018 af Festino

Det dobbelttydige tilfælde opstår kun, når man som i #5 kender en vinkel A, den modstående side a og en af de hosliggende sider b. Og det er kun når A er spids, for hvis A er stump, så må B være spids. I det dobbelttydige tilfælde må man finde B ved hjælp af sinusrelationen

sin(A)/a=sin(B)/b,

der kan omskrives til

sin(B)=b*sin(A)/a.

Som det ses på figuren i #5, kan der være to løsninger, når A er spids.

Man skal altid være vågen, når man bruger sinusrelationen til at beregne en vinkel, da der kan være to løsninger. I dette tilfælde kan vi kun bruge sinusrelationen.


Svar #11
16. juni 2018 af joha0425

Tak festino, det var det jeg manglede.


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. juni 2018 af mathon

kort:
               \small \textup{Kendes A, a og c}
\small \textup{hvor}
               \small 0<A<90\degree
\small \textup{og}
               \small c\cdot \sin(A)<a<c

\small \textup{er trekanttilf\ae ldet \textbf{dobbelttydigt}.}


Skriv et svar til: DET DOBBELTTYDIGE TILFÆLDE - HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.