Matematik

Ligning - gerne med udregning

26. august 2018 af maguam1 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej, har brug for hjælp med udregning ...gerne “slavisk gennemgang “

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2018 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2018 af mathon

Når der er flere led i en nævner ( eller tæller)  sættes altid parentes:

g)
             \small \frac{(6-2x)}{(x+2)}=4\; \; \; \; \; \; x\neq-2         Begge sider ganges med (x+2)  

             \small \frac{(6-2x)}{(x+2)}\cdot (x+2)=4\cdot (x+2)

             \small (6-2x)=4\cdot (x+2)

             \small 6-2x= (4x+8)

             \small 6-2x= 4x+8

             \small 6-8= 4x+2x

             \small -2= 6x

             \small -1= 3x

             \small -\frac{1}{3}= x


Svar #3
26. august 2018 af maguam1 (Slettet)

Tak for hjælpen, det gav lidt mening. Kan du hjælpe mig med den anden også ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2018 af mathon

h)
                \small \frac{14}{(4-x)}=\frac{7}{(x-1)}\; \; \; \; \; \; \; \; x\notin\left \{ \left. 1,4 \right \} \right.           \small \frac{14}{(4-x)}=\frac{7}{(x-1)}\; \; \; \; \; \; \; \; x\notin\left \{ \left. 1,4 \right \} \right.\; \; \; \; \; \; \; \textup{der divideres med 7}

                \small \frac{2}{(4-x)}=\frac{1}{(x-1)}                                                                                    \small \textup{der ganges over kors:}

                \small 2(x-1)=4-x

                \small (2x-2)=4-x

                \small 2x-2=4-x

                \small 2x+x=4+2

                \small 3x=6

                \small x=2


Brugbart svar (2)

Svar #5
27. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

#2

Det er ikke nødvendigt at sætte parenteser om tæller og nævner, når der benyttes vandret brøkstreg, sådan som i den vedhæftede fil. Derimod er det nødvendigt, hvis man benytter skrå brøkstreg, er parenteserne nødvendige, fordi man ikke kan se, hvor tælleren starter og hvor nævneren slutter:

\frac{14}{4-x} = 14/(4-x)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2018 af mathon

Når der er flere led i en nævner ( eller tæller)  sættes altid parentes inden den videre beregning:


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

Nej, der er implicite parenteser, så man behøver ikke at skrive dem. Hvilken funktion skulle de i givet fald have?

Det er første gang, jeg er kommet ud for di påstand, og jeg har trods alt cand. scient. i fysik og matematik.

Hvis du vil holde fast ved reglen, må du komme med argumenter, og ikke bare gentage, som du gjorde i #6.


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. august 2018 af mathon

...det er første gang - er det i sig selv så rystende - og jeg har trods alt...

Det er af den praktiske, erfaringsmæssigt pædagogiske grund, at mange studerende oftest glemmer den for dem åbenbart ikke indlysende implicite parentes, når der senere skal forlænges eller findes fællesnævner, så de studerende ofte forregner sig, når der skal multipliceres ind i den - for fagligt uerfarne og det er deres FORUM, vi taler om - ikke synlige implicite parentes, da de endnu ikke har en cand. scient. i fysik og matematik som beregningsbaggrund og at bryste sig af i diskussionsspørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. august 2018 af mathon

...så et godt råd #0 - uanset andre faglige overbud - er:

Når der er flere led i en nævner (eller tæller) er det - inden du bliver cand. scient i matematik - altid praktisk at sætte synlig parentes - uanset navngivning - inden den videre beregning:


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

Der er mange, der indfører hjemmelavede regler af hensyn til det pædagogiske. Det er en uskik. Man skal i stedet lære begynderne de korrekte regler fra starten. Ellers får de problemer, når de kommer ud for folk, der ikke benytter de samme regler. Reglen er, at der er implicite parenteser om tæller og nævner. Man må gerne sætte synlige parenteser, men det er intet krav. Kravet om at skrive dem svarer til at benytte udtryk som plusse og minusse i stedet for addere og subtrahere. Det er en misforstået pædagogik at starte med at lære folk noget forkert og så bagefter fortælle dem, at det i virkeligheden er anderledes.


Brugbart svar (2)

Svar #11
27. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

Nu vi er ved det pædagogiske: Det er meget upædagogisk at regne opgaven for trådstarter i stedet for at give nogle hints, der kan hjælpe trådstarter til selv at løse opgaven. Man lærer ikke ret meget af at en anden har regnet opgaven.

Det er sket enkelte gange, at jeg har regnet en opgave helt igennem som svar, men det har været i tilfælde, hvor de foregående svar har givet mere anledning til forvirring end til forståelse.


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. august 2018 af mathon

Kravet - som blot var et særdeles gavnligt råd - om at skrive parenteserne svarer til at benytte udtryk som plusse og minusse i stedet for addere og subtrahere - her er du bare for langt ude.

Der bør skelnes mellem oplæring og mesterskab og ikke kun ses forglemmende tilbage fra mesterskabet.

Dit selvretfærdige ubehag ved andres rådgivning har næppe spørgernes interesse.


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. august 2018 af mathon

Der er i øvrigt ikke tale om en hjemmelavet regel men om en opfordring til synliggørelse af en i multiplikationsøjemed helt uundværlig (underforstået/implicit) parentes.


Skriv et svar til: Ligning - gerne med udregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.