Kemi

Antal protoner og elektroner i bestemte ioner - hjælp, simpelt svar helst!

30. august 2018 af inneedofhelp123 - Niveau: C-niveau

Hej, jeg har lige glemt hvordan man finder ud af, hvor mange protoner og elektroner der er i en ion, bare ud fra navnet og ladning, fx Al3+, S2-, Fe2+ osv.

Nogen der kan forklare det for mig? Skal bare lige have det opfrisket:)

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2018 af mathon

\small \textup{Hvis vi til \textbf{denne} opgave definerer notationsformen:}

                       \small _{protoner}\textup{G}^{elektroner}

                          \small \small \begin{array} {l} _{13}{Al^{3+}}^{\; 10}\\ _{16}{S^{2-}}^{\; 18}\\ _{26}{Fe^{2+}}^{\;24 } \end{array}


Svar #2
30. august 2018 af inneedofhelp123

#1

\small \textup{Hvis vi til \textbf{denne} opgave definerer notationsformen:}

                       \small _{protoner}\textup{G}^{elektroner}

                          \small \small \begin{array} {l} _{13}{Al^{3+}}^{\; 10}\\ _{16}{S^{2-}}^{\; 18}\\ _{26}{Fe^{2+}}^{\;24 } \end{array}

Undskyld, men det forstår jeg ikke rigtig?

 

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2018 af mathon

           \small \begin{array}{lcl} \textup{N\aa r en ion}&\textup{er postivt ladet}&\textup{har atomet afleveret elektron(er)}\\ \textup{N\aa r en ion}&\textup{er negativt ladet}&\textup{har atomet optaget elektron(er)} \end{array}


Svar #4
30. august 2018 af inneedofhelp123

#3

           \small \begin{array}{lcl} \textup{N\aa r en ion}&\textup{er postivt ladet}&\textup{har atomet afleveret elektron(er)}\\ \textup{N\aa r en ion}&\textup{er negativt ladet}&\textup{har atomet optaget elektron(er)} \end{array}

Det ved jeg godt, men hvis der fx står Al3+, hvordan ved man så hvor mange elektroner/protoner der er i? Jeg er med på, at aluminium har afgivet 3 elektroner, men det siger jo ikke hvor mange der er tilbage? 

 

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. august 2018 af mathon

                          \small \small \small \begin{array} {l} _{13}{Al}^{ 13}\\ _{13}{Al^{3+}}^{\; 10} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. august 2018 af AngelOneOne

Hej,

Grundstoffets atomnummer er lig med antallet af protoner i kernen. I Al's vedkommende 13. Dvs. Aluminium har 13 protoner i kernen. Ud fra massetallet, kan man så beregne antallet af neutroner, ved at trække antallet af protoner fra massetallet. Kulstof f.eks. har de mest almindelige isotoper kaldet C-12 (med massen ≈ 12), C-13 (med massen ≈ 13), og C-14 (med massen ≈ 14). Atomnummeret er 6, så det har altså hhv. 6 neutroner (12-6) i C-12, 7 neutroner i C-13 (13-6) og 8 neutroner i C-14 (14-6). Husk at massetallet i det periodiske system er et vægtet gennemsnit, altså et gennemsnit af massen for de forekommende isotoper, alt efter deres hyppighed i "naturen". Så skal man beregne antal neutroner, er man derfor nødt til at vide hvilket specifik isotop der er tale om - Og kender isotopen, kender man også massetallet (da isotopen, hvis der er flere end en isotop, gerne efterfølges af et tal, der er lig med massetallet).

Ladningen angiver hvor mange elektroner en given ion har optaget eller afgivet. Negativt tal hvis der er optaget elektroner, og positivt tal hvis der er afgivet elektroner. Al3+ har altså afgivet 3 elektroner og har derved opnået en positiv ladning på +3.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2018 af mathon

                         \small \small \small \small \begin{array} {l} _{16}{S}^{ 16}\\ _{16}{S^{2-}}^{\; 18} \end{array}

                         \small \begin{array} {l} _{26}{Fe}^{ 26}\\ _{26}{Fe^{2+}}^{\; 24} \end{array}


Skriv et svar til: Antal protoner og elektroner i bestemte ioner - hjælp, simpelt svar helst!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.