Matematik

Matematik lektie rumfang

12. september 2018 af Tohau (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej nogen der kan give en forklaring på denne opgave En boldkasse er 0,8m høj og dyb og 1,6m bred indvendigt. Hvor mange bolde med en diameter på 0,38 m kan du placere i kassen?

Kan du regne dig frem til hvad rumfabget bliver når du har fyldt kassen med bold?

Tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2018 af Eksperimentalfysikeren

Prøv at tegne er rektangel med siderne 8cm og 16cm. Tegn så cikler så tæt, du kan, med diameter 3,8cm.


Svar #2
12. september 2018 af Tohau (Slettet)

Er der ikke bare en form for metode for at beregne det ? Det kunne være meget lettere

tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2018 af StoreNord

På 0,8 x 0,8 kan der højest ligge 4 bolde. Og dèt kan der gøre 4 gange på 1,6 m.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2018 af ringstedLC

\begin{align*} Antal_{den\;korte\; led} &= \frac{dybde}{diam.}=\frac{0.8}{0.38}\approx 2\\\\ Antal_{den\,lange\; led} &= \frac{bredde}{diam.}=\frac{1.6}{0.38}\approx 4\\\\ Antal_{lag\;i\;h\o jden} &= \frac{h\o jde}{diam.}=\frac{0.8}{0.38}\approx 2\\\\ Antal_{bolde\;i\;kassen} &= \;? \end{align*}

Ovenpå de øverste bolde kan der lægges et antal bolde, uden at de triller af. Hvormange?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2018 af ringstedLC

2) Rumfang af kasse: Bredde * dybde * højde

Hvis der menes rumfang af rummet udenom boldene: Rumfangkasse - Antalbolde i kassen * rumfangbold


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2018 af Eksperimentalfysikeren

#2

Jeg tror, at opgaven går ud på, at du skal kunne forestille dig, hvordan boldene kan ligge, og derved finde resultatet. Det er et spørgsmål om at kunne omsætte en fysisk situation til matematik. Du skal kunne finde formlen ved at forestille dig, hvordan kassen og boldene ser ud. Derfor foreslår jeg dig at starte med den simplere opgave med cirklerne, og så bruge det til selve opgaven.

Om spørgsmål 2: Det er ikke klart, hvilket rumfang, der er tale om. Det kan være det samlede rumfang. Det er simpelthen længde gange bredde gange højde. Det kan også være rumfanget af boldene. Det er antallet af bolde gange rumfanget af en bold. Det kan endelig være rumfanget at den luft, der er tilbage i kasse, når boldene er lagt i. Det er forskellen på de to ovenfor.

En bemærkning om spørgsmål 1. Det er ikke helt klart, om der må være top på. Hvis der må det, skal du lige overveje, hvor mange bolde, der kan ligge ovenpå det øverst lag uden at de falder af. Jeg tror ikke, der må være top på, men det står der ikke noget om.


Skriv et svar til: Matematik lektie rumfang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.