Matematik

Matematik

30. september 2018 af kgsklo - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle. 

Nogen der kan hjælpe mig med følgende opgaver? 

Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: Opgaver.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2018 af Drunkmunky (Slettet)

a) Der er et generelt argument for dette: For alle mængder A gælder der, at |A|<|P(A)|. Bevis: Først indser vi, at funktionen g:A→P(A) givet ved g(x)={x} er injektiv, så |A|≤|P(A)|. Vi vil nu vise, at de to mængder aldrig kan have samme størrelse, så antag for modstrid, at funktionen f:A→P(A) er surjektiv og betragt mængden B=\lbrace x\in A| x\notin f(x)\rbrace. Da B er en delmængde af A må B∈P(A). Da f er surjektiv findes et y i A så f(y)=B. Bemærk, at y∈B hvis og kun hvis y∉f(y), men dette er jo modstrid, thi f(y)=B. Dette viser, at |A|<|P(A)|. Så bare lad A=N og du får dit svar.

b) Da du kan totalordne delmængderne af N så definerer vi funktionen φk(A)=(n1(A),...,nk(A)) hvor ni(A) er det i'te element arrangeret efter størrelse (f.eks. er n1({2,4,5})=2, n2({2,4,5})=4, n3({2,4,5})=5 så φ3({2,4,5})=(2,4,5). Det er let at se, at denne funktion er injektiv og du får dermed, at |Pk(N)|<=|N^k| for alle k.

c) Da |N^k|=|N| for alle positive heltal k ser vi, at Pk(N) er tællelig for alle positive heltal k. Bemærk nu, at

\mathcal{P}_{\text{fin}}(\mathbb{N})=\bigcup\limits_{k\in\mathbb{N}}\mathcal{P}_{k}(\mathbb{N}),

thi hvis A er en endelig delmængde af N, så er |A|=k for et k i N, i.e. A ligger i Pk(N). Omvendt hvis A ligger i den store foreningsmængde på den højre side, så ligger A i en af Pk'erne for et k i N, men det betyder jo bare, at A er en endelig delmængde af N med k elementer, så A ligger i mængden på den venstre side. Da foreningsmængden af tælleligt mange tællelige mængder er tællelig følger det så, at Pfin(N) er tællelig.


Svar #2
30. september 2018 af kgsklo

Tusinde tak :)

Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.