Matematik

Isolation af c i partikulær løsning til differentialligning

03. oktober 2018 af Lang93 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal bestemme den partikulære løsning til

dy/dx= 13y

som opfylder y(1)=2

Først finder jeg den fuldstændige løsning:

y = ce^13x (hvor c tilhøre alle reelle tal)

Derfter indsættes punkterne (2,1) og ligningen løses for c.

2 = ce^13*1

Når jeg selv løser ligningen får jeg:

c = 2e^13,

men når jeg solver den på lommeregner får jeg:

c = 2e^-13,

hvilket selvfølgelig er rigtigt. Hvor går jeg forkert, når jeg isolere c? Kan ikke se hvorfor det bliver -13.

Den partikulære løsning til ligningen hedder selvfølgelig:

y = 2e^-13 * e^13


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2018 af SådanDa

Du skal dividere med e^13 på begge sider.
Husk desuden at 1/(e^13)=e^(-13)

Svar #2
03. oktober 2018 af Lang93 (Slettet)

Ah. Tusinde tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2018 af mathon

               \small y=\left ( 2e^{-13} \right )e^{13x}


Skriv et svar til: Isolation af c i partikulær løsning til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.