Fysik

Hjælp til fysik kemi spørgsmål (Alfa, Beta og Gamma)

10. oktober 2018 af KageSpiseren - Niveau: 9. klasse

Hejsa jeg har fået en række spørgsmål jeg skal svare på om det er alfa, beta eller gamma.

Jeg kender ik så meget til dem. Men hvis I vil hjælpe mig vil jeg være taknemlig:

Hvilken slags stråling?


Kernen bliver lettere efter strålingen=
Der opstår en ny proton i kernen=
Atomnummeret bliver mindre efter strålingen=
Atomnummeret bliver større efter strålingen=
Atomnummeret ændres ikke=
Hverken massetal eller atomnummer ændres=


Svar #1
10. oktober 2018 af KageSpiseren

Undskyld mente:

Alfastråling stoppes helt af det yderste hudlag-Ja
Både alfa, beta- og gammastråling trænger let langt ind i kroppen-Nej
Enhver form for bestråling giver varige skader-Ja
Længere tids bestråling kan medføre kræft-Ja
Bestråling kan ødelægge huden-Ja
Hvis man får radioaktivt stof ind i kroppen, er alfastråling farligst-Ja


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2018 af AngelOneOne

Hej,

Kernen bliver lettere efter strålingen=Alfastråling
Der opstår en ny proton i kernen=Betastråling
Atomnummeret bliver mindre efter strålingen=Alfa- og positronstråling
Atomnummeret bliver større efter strålingen=Betastråling
Atomnummeret ændres ikke=Gammastråling
Hverken massetal eller atomnummer ændres=Gammastråling

Alfastråling stoppes helt af det yderste hudlag-Ja - Korrekt
Både alfa, beta- og gammastråling trænger let langt ind i kroppen-Nej - Korrekt
Enhver form for bestråling giver varige skader-Ja - Nej, det afhænger af strålingsdosis, tidsinterval og intensitet. Jo større dosis, eller desto længere tid du udsættes for stråling, eller jo mere intens stråling du udsættes for, desto farligere (eller en kombination selvfølgelig) - Men hvis spørgsmålet havde være "En hver form for bestråling kan..." så ville svaret mere korrekt være ja, for både alfa-, beta,- positron-, og gammastråling kan give varige skader på kroppen.
Længere tids bestråling kan medføre kræft-Ja - korrekt og mange andre ubehageligheder
Bestråling kan ødelægge huden-Ja - Korrekt - En hyppig effekt er bl.a. forbrændingslignende skader i huden.
Hvis man får radioaktivt stof ind i kroppen, er alfastråling farligst-Ja - Korrekt.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #3
10. oktober 2018 af KageSpiseren

Der er lige mange protoner i K-39 og K-40-Nej
Der er lige mange neutroner i K-39 og K-40-Ja
K-39 og K-40 er to forskellige isotoper af kalium-Ja
De to kerner, K-39 og K-40, er lige tunge-Nej
De to kerner, K-39 og K-40, har samme atomnummer-Nej
K-39 og K-40 er to forskellige kaliumioner-Nej


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. oktober 2018 af AngelOneOne

Hej,

Der er lige mange protoner i K-39 og K-40-Nej - Jo. Antallet af protoner bestemmer hvilket grundstof der er tale om, så hvis begge er kalium, har begge isotoper det samme antal protoner
Der er lige mange neutroner i K-39 og K-40-Ja - Nej. Igen, antallet af protoner bestemmer grundstoffet. Derfor, hvis massetallet ændres, men grundstoffet ikke gør, er der kommet flere eller færre neutroner.
K-39 og K-40 er to forskellige isotoper af kalium-Ja - Korrekt
De to kerner, K-39 og K-40, er lige tunge-Nej - Korrekt
De to kerner, K-39 og K-40, har samme atomnummer-Nej - Jo. Atomnummeret afgør grundstoffet. Atomnummeret = antal protoner i kernen. Det samme grundstof vil altid have samme atomnummer (og dermed antal protoner i kernen) uanset hvilken isotop af grundstoffet der er tale om.
K-39 og K-40 er to forskellige kaliumioner-Nej - Korrekt

Husk - Atomnummer = antal protoner, massetal = antal protoner + antal neutroner, antal neutroner = massetal - atomnummer. Når du skriver isotoper som K-39 og K-40, er tallet lig med massetallet, altså hvor meget kernen vejer. Der ændres ikke på hvilket grundstof det er, kun på antallet af neutroner. K-40 har derfor samme antal protoner som K-39, men K-40 har en neutron mere end K-39.

/Angel
 

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #5
10. oktober 2018 af KageSpiseren

Men hvordan kan de have lige mange antal protoner hvis de har 39 og 40?


Svar #6
10. oktober 2018 af KageSpiseren

Hvad omdannes K-40-kernen til, når der udsendes betastråling?

Den nydannede kerne er stabil. Hvad betyder det?

Det radioaktive stof i en betakilde har en halveringstid på 28 år.
I år 2000 målte man i gennemsnit 1600 impulser pr. sekund.
Hvad vil man kunne måle med den samme opstilling i 2056?

I kulstof-14-metoden bruges C-14's halveringstid på 5740 år.
Hvad bruges metoden til?

Hvad bruges strålingen til på hospitaler?



Sterilisation af instrumenter-nej
Behandling af kræft-Ja
Undersøgelser af bl.a. lunger og nyrer-nej
Bedøvelse-nej
Kontrol af hjerterytme-ja
Automatiske døråbnere-ja
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. oktober 2018 af AngelOneOne

Hej,

Som jeg skrev, så er 39 og 40 massetallet, altså summen af protoner og neutroner. Det er ikke atomnummeret. Kalium har altid atomnummer 19. Uanset hvad du gør ved kalium, vil kalium altid have 19 protoner. Det eneste du kan ændre på, for at det stadig er kalium, er antallet af neutroner.

Hvis du fjerner protoner eller tilføjer protoner, er det ikke længere kalium, men et andet grundstof.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. oktober 2018 af AngelOneOne

Hej,

Hvad omdannes K-40-kernen til, når der udsendes betastråling? Betastråling er en elektron. Elektronen opstår, fordi en neutron henfalder til en proton og en elektron. Protonen bliver i kernen (atomnummer +1) og elektronen udsendes som betastråling. K-40 (19 protoner og 21 neutroner) der henfalder, bliver altså til Ca-40 (Calcium med atomnummer 20, og masse tal 40. Det betyder 20 protoner og 20 neutroner).

Den nydannede kerne er stabil. Hvad betyder det? En stabil kerne, betyder en kerne hvor protonernes frastødende kræfter er i ligevægt, fordi de svage kernekrafter ved hjælp fra neutronerne, er i stand til at overkomme protonernes frastødende kræfter. En stabil kerne er ikke-radioaktiv, en ustabil kerne er radioaktiv.

Halveringstid, betyder den tid der går til der er den halve mængde radioaktivt materiale tilstede. Det vil sige at der efter 28 år, er halvdelen af de radioaktive stof tilbage = 800 impulser. Efter yderligere 28 år, er der halvdelen tilbage igen (altså 1/4 af den oprindelige mængde) = 400 impulser. Antallet af år mellem 2000 og 2056 er 56 år (altså 2 x 28 år), hvilket svarer til 2 halveringstider (der igen svarere til det halve af det halve, eller 1/4).

Kulstof-14 metoden anvendes til at aldersbestemme biologiske prøver. Fordi mængden af C-14 er konstant så længe en organisme lever, ændres koncentrationen af C-14 ikke. Men når f.eks. et dyr dør, indtager det ikke længere C-14, og man kan dermed måle prøvens C-14 indhold, og dermed beregne hvor mange halveringstider det er siden dyret døde. Hvis nu du måler 1/4 C-14 i en prøve, ved du, at der er gået to halveringstider, så dyret døde for 2 x 5740 år siden, altså for 11.480 år siden. Hvis du måler 1/8 C-14 i prøven, svarer det til 3 halveringstider, og dyret døde derfor for 3 x 5740 = 17.220 år siden, 1/16 for 4 halveringstider siden, osv.

Sterilisation af instrumenter-nej - Jo. Man kan strålesterilisere både medicinsk udstyr og mad
Behandling af kræft-Ja - Korrekt
Undersøgelser af bl.a. lunger og nyrer-nej - Jo. Man indsprøjter små mængder radioaktivt masteriale med meget korte halveringstider, og så bruger man en serie detektorer til at afbilde organer i kroppen hvor de radioaktive isotoper ophobes (bl.a. CT scanning). Hvilken radiotop (radioaktive isotoper af forskellige grundstoffer) man bruger, afhænger mange gange af hvilket organ man vil afbilde.
Bedøvelse-nej - Korrekt
Kontrol af hjerterytme-ja - Nej. Til kontrol af hjerterytme bruges EKG (elektrokardiogram), som måler hjertets elektriske impulser.
Automatiske døråbnere-ja - Nej - Ikke hvad jeg har hørt om i hvert tilfælde.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #9
10. oktober 2018 af KageSpiseren

Så ved impulserne er det så 400, 800 eller 1600? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. oktober 2018 af AngelOneOne

Hej,

56 år = 2 halveringstider (56 år/28 år=2) = 1/4 impulser (1/2·1/2 - Eller det halve af det halve) = 1600/4 (eller 1600 · 1/4) = 400 impulser.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #11
10. oktober 2018 af KageSpiseren

Vi har 216Po84, 212Pb82 , 212Bi83 hvilken slags stråling udsender de?


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. oktober 2018 af AngelOneOne

Hej,

Prøv at se om du ikke selv kan nå frem til det ved at se her - Hvis du bare får svar på alt, lærer du nemlig ikke noget, selv:

https://en.wikipedia.org/wiki/Isotopes_of_polonium

https://en.wikipedia.org/wiki/Isotopes_of_lead

https://en.wikipedia.org/wiki/Isotopes_of_bismuth

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #13
10. oktober 2018 af KageSpiseren

Men forstår ik for ved Po 216 står der både alfa og beta. Hvordan kan jeg vide hvilken en er nedbrydningstilstanden?


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. oktober 2018 af AngelOneOne

Hej,

Ud for β-henfald står der (rare), så du skal regne med at Po-216 henfalder ved α-stråling det meste af tiden.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #15
10. oktober 2018 af KageSpiseren

Du er bare en Angel hehe. Filosofi!


Skriv et svar til: Hjælp til fysik kemi spørgsmål (Alfa, Beta og Gamma)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.