Biologi

Osmose i kartofler. 1 spørgsmål

17. december 2018 af Elninoo - Niveau: C-niveau

En rar sjæl der kan hjælpe med dette spørgsmål. Mvh Nino

Hvorfor skal gærceller der bruges til bioteknologisk produktion, have en ganske bestemt  saltkoncentration i deres næringsmedium, dvs. den væske de dyrkes i?=


Svar #1
17. december 2018 af Elninoo

B


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2018 af AngelOneOne

Hej,

Alle celler er afhængig af en særlig koncentration af salte - Du har sikkert hørt om isotonisk saltvand eller isotonisk glucoseopløsning. Begge yder en ionkoncentration er er lig med den i cellerne. Hvis saltkoncentrationen er for stor udenfor en celle, vil vand blive trukket ud af cellen for at kompensere for den forskellige koncentration (og dermed øge koncentrationen af salte inde i cellen), og dermed udtørrer cellen og dør. Hvis saltkoncentrationen er for lille udenfor cellen, vil vand blive trukket ind i cellen (og dermed sænke koncentrationen af salte inde i cellen) for at kompensere, og cellen vil sprænges og dø.

Saltkoncentrationen yder det der hedder et osmotisk tryk, som bestemmer hvilken vej vandet strømmer hurtigst, henover en halvgennemtrængelig membran (i dette tilfælde en cellevæg). Vand kan passere med ioner kan ikke. Vandet vil altid strømme hurtigst i retningen mod den højeste koncentration, indtil der er ligevægt, eller der ikke er mere vand der kan strømme. Når der er ligevægt, strømmer vandet så og sige lige hurtigt i begge retninger.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Osmose i kartofler. 1 spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.