Tysk

Noter til tysk

04. januar 2019 af fili1146 - Niveau: 8. klasse

Vi skal i næste uge til terminsprøve i bla. tysk.

Er der nogen af jer som ligger inde med nogle gode noter? (det skal ikke være grammatiske bøjninger)


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. januar 2019 af Stygotius (Slettet)

En handling der begyndte i fortiden og stadig foregår, står på tysk (og på svensk) i nutid (+ præpositonen 'seit + dativ) mens den på dansk står i førnutid.

Eks.

1)  "Jeg har boet i Berlin i to år"  =  "Ich wohne in Berlin seit zwet Jahren"

     "Jeg har kendt Maria i 5 år"  =  "Ich kenne Maria seit fünf Jahren"  

2)  "In einem Nebensatz hat das Verb den letzen Platz"

3)  Det personlige pronomen i intetkøn kan ikke bruges efter en præposition. I stedet bruges da(r) +                 præpositionen.

Eks.

    "Du hast mich mit einem Schimpfwort bezeichnet. Was meinst mit ihm, damit

4)  mehr  =  flere.     "mehre"  =  adskillige  

5)  Når det danske pronomen "sin" refererer  til et ord i han/intetkøn, bruges "sein",. Når det refererer til et ord i hunkøn, bruges  "ihr".

Eks. 

a) Er gab seinem Vater ein schönes Weihnachtsgeschenk  -  b) Sie gab ihrem Vater ein schönes Weihnachtsgeschenk.

6) En præposition  skrives sammen med det pronomen det styrer.

Eks. Sie waren miteinander eng verbunden.

7)  Ordet "nicht" skrives så langt henne i slutningen af sætningen som  muligt.

Eks.

Er behauptete, dass er das Auto des deutschen Polizisten nicht gestohlen hatte  

......Hvis du har spørgsmål, skriv bare.


Svar #2
04. januar 2019 af fili1146

Argh okay. Har du evt også noget man bare SKAL huske, når man har tysk?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2019 af Stygotius (Slettet)

Den aller-, allervigtigste regel for tysk er:

IN  EINEM  NEBENSATZ

HAT  DAS  VERB

DEN LETZTEN PLATZ


Svar #4
05. januar 2019 af fili1146

Og hvordan skal den forståes?

Brugbart svar (1)

Svar #5
05. januar 2019 af Stygotius (Slettet)

Den næstvigtigste regel at verbet "sein" (at være) bøjes i førnutid med bin-bist-ist  osv. og ikke med nogen form af haben.

"Han har været tre gange i Tyskland"  =  "Et ist dreimal in Deutschland gewesen"


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. januar 2019 af Stygotius (Slettet)

ad #3

På dansk: I en tysk bisætning/ledsætning står verbet til sidst

Eks.

Jeg er glad for at du er kommet  =  Ich bin froh, dass du gekommen bist


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. januar 2019 af Stygotius (Slettet)

ad #3

= i en ledsætnng/bisætning (Nebensatz) har verbet den sidste plads


Svar #8
05. januar 2019 af fili1146

Hvad mente du med:

Den aller-, allervigtigste regel for tysk er:

IN  EINEM  NEBENSATZ

HAT  DAS  VERB

DEN LETZTEN PLATZ


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. januar 2019 af Stygotius (Slettet)

Hvad tror du??

Det betyder at udsagnsleddet altid skal stå  sidst i en tysk bisætning, -sådan som jeg har vist i  mine eksempler.


Svar #10
05. januar 2019 af fili1146

Argh nu forstår jeg, haha. Mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (2)

Svar #11
06. januar 2019 af Stygotius (Slettet)

Selv tak,  .....og glem det aldrig. Der er ingen undtagelse til denne regel.Hele reglen rimer så den skulle være let at huske.


Skriv et svar til: Noter til tysk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.