Kemi

Navngiv stoffet

06. januar kl. 15:32 af pandatswag - Niveau: C-niveau

Jeg er helt væk.. hvordan navngiver jeg dette stof? 

Vedhæftet fil: navngivstoffet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar kl. 16:55 af JulieW99

Efter IUPAC.

1. Find den længste kæde af C-atomer. Den længste er 7, altså har du med heptan at gøre. Dit C1 er det C-atom, hvortil den første funktionelle gruppe er tættest på.

2. Find dernæst de funktionelle grupper der er koblet på den

3. Angiv placering af dee funktionelle grupper + deres antal i alfabetisk rækkefølge

Jeg beklager den kludrede forklaring, men du kan evt. slå IUPAC-navngivningen op.

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. januar kl. 16:56 af JulieW99

Edit: ved symmetri vælges den næste funktionelle gruppe. De skal altid have så lavt et tal som muligt. I dit tilfælde er C1 det første i den lange horizontale kæde fra venstre af.

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. januar kl. 16:59 af KimT.T.

1. Find den længste og mest substituerede/forgrenede carbonkæde. I dette tilfælde er der to længste kæder hver med 7 C-atomer, men den ene har flere substituenter på sig (4 stk) end den anden (3 stk). Vi vælger carbonkæden med flest substituenter for at simplificere navnet mest muligt. Find da det tilhørende kemiske suffiksnavn for carbonkæden; i dette tilfælde translateres 7 C-atomer til suffikset "heptan".
2. Vi identificerer alle substituenterne på den fundne carbonkæde og finder deres tilhørende kemiske præfiksnavne; i dette tilfælde har vi tre "methyl" og én "ethyl".
3. Vi skal nu nummerere substituenterne, men skal i denne forbindelse beslutte os for en retning på carbonkæden, hvormed vi tæller. Reglen er her at vi vælger den retning, som giver anledning til den laveste sum af substituenttal. Så vi vælger at sige 5-ethyl og 2,2,6-trimethyl (retningen højre mod venstre på strukturen som den er opgivet) frem for 3-ethyl og 2,6,6-trimethyl (retningen venstre mod højre), da 5+2+2+6 < 3+2+6+6.
4. Vi skal nu samle navnet. Vi sætter præfiksnavne (substituentnavnene) med deres substituentnumre før suffiksnavnet (carbonkædenavnet). Vi skriver præfiksnavnene i alfabetisk rækkefølge, så ethyl før methyl, og hvis der er flere ens substituenter bruger vi "di/tri/tetra/penta..." før præfiksnavnet. Substituentnumrene listes foran præfiksnavnet (evt. adskilt med ",", hvis der er flere ens substituenter) med "-" før (sådan som det også er blevet skrevet under punkt 3 foroven).

Se ikke om du kan komme frem til det systematiske navn herudfra.


Skriv et svar til: Navngiv stoffet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.