Matematik

Matematisk problem som jeg ikke forstår

12. januar 2019 af Kim7 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har et matematisk problem som jeg ikke kan forstå. Håber en kan hjælpe mig. Tak.

Jeg var nogle vækstrater for 3 forretnings segmenter og for hele virksomheden der består at de 3 områder. Altså jeg har følgende:

Segment A: vækst på 45,5%

Segment B: vækst på 5,9%

Segment C: vækst på 3,5%

Total vækst på 15,1%

Derudover har jeg en omsætning på segmenterne:

Segment A: omsætning på 836

Segment B: omsætning på 926

Segment C: omsætning på 844

Total omsætning på 2.606

Spørgsmålet er så hvorfor kan jeg ikke berenge et vægtet gennemsnit og få den totale vækst på 15,1% ?

Jeg berenger det vægtet gennemsnit på følgende måde: (836/2.606)*45,5% + (926/2.606)*5,9% + (844/2.606)*3,5% = 17,8

Hvorfor får jeg ikke de 15,1% skal jeg ikke få det ? eller er der noget matematik som jeg ikke forstår ? Håber en kan hjælpe mig med at forstå dette. Skal jeg ikke få de 15,1% eller er der en forklaring på hvorfor jeg ikke kan berenge de 15,1% på denne måde ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2019 af oppenede

Segment A: omsætning på 836
Segment B: omsætning på 926
Segment C: omsætning på 844

Disse svarer til de nye beløb på baggrund af de angivne vækstprocenter.

Dvs. før var den samlede omsætning
   836/1.455 + 926/1.059 + 844/1.035 = 2264.4392

som med total vækst r bliver til 2.606
   2264.4392 * (1 + r) = 2.606  =>  r ≈ 15,1%

Man kan godt gøre det du gør, men så skal man bruge beløbene fra før væksten, og dividere dem med den totale omsætning fra før (som var 2264.4392).


Svar #2
12. januar 2019 af Kim7 (Slettet)

Tak er stadig ikke helt med. Hvordan beregner du de nye tal på 1.455, 1.059 og 1.035 ? Tak


Svar #3
12. januar 2019 af Kim7 (Slettet)

Hvis jeg bruger de 2.264 du skriver i følgende formel (nedenfor) får jeg 20,5 altså et højere tal. Jeg får stadig ikke de 15,1% ? hvad gør jeg galt her ? Håber du kan hjælpe mig. Tusind tak.

(836/2.264)*45,5% + (926/2.264)*5,9% + (844/2.264)*3,5% = 20,5.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2019 af oppenede

Jeg skriver '.'-komma, og dividerer med 1.035 for at få det beløb der ved en vækst på 3.5% bliver til 844.


Skriv et svar til: Matematisk problem som jeg ikke forstår

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.