Matematik

Løsning af andengradsligning.

18. januar 2019 af sansas - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fgl. spørgsmål samt facit. https://imgur.com/a/96ZrwFs (Teksten i starten er bare en intro til hele opgaven a-e, men det er mere for at give værdierne for K og ym.)

Jeg er ikke helt med på, hvad de egentlig gør. Er der ikke en mere overskuelig måde at løse ligningen på?

Tak på forhånd! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

y = ymK(0,001 - y) / (1 + K(0,001 - y))

De ganger med nævneren på begge sider:

y * (1 + K(0,001 - y) = ymK(0,001 - y)

Så ganger de ind i parenteserne:

y * (1 + 0,001K - Ky) = 0,001ymK - ymKy  <=>

y + 0,001Ky - Ky2 = 0,001ymK - ymKy

Så samler de alle leddene på venstre side:

y + 0,001Ky - Ky2 - 0,001ymK + ymKy = 0

Så samler de alle leddene med y for sig:

-Ky2 + (y + 0,001Ky - ymKy) - 0,001ymK = 0

og så sætter de y udenfor parentes:

-Ky2 + (1 + 0,001K - ymK)*y - 0,001ymK = 0

og så har man standardformen på en andengradsligning, ax2 + bx + c = 0, og kan beregne diskriminant osv.

Det havde nok været lidt mere overskueligt hvis man havde indsat talværdierne for K og ym fra start af.

Men det nemmeste er vel bare at bruge CAS på den øverste ligning.


Skriv et svar til: Løsning af andengradsligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.