Fysik

Tryk på tegnestift

22. januar 2019 af Stevenfeldt - Niveau: B-niveau

spørgsmål 1. forklar, hvorfor man kan trykke en tegnstif ind i væggen med en forholdsvis lille kraft. 
 

Jeg fandt et svar på dette spørgsmål i 2007, men er i tvivl om det er rigtigt?

Svar #1 - Citér 
24. september 2007 af mathon


Tryk er kraft pr. areal 

tegnestiftens hoveddiameter er ca. 5 mm - altså med et areal på 0,25*pi*(0,5cm)^2 = 0,25^2*pi cm^2 

hvis du leverer en kraft på 200 N, bliver trykket på hovedet 

p_hoved 200*N/(0,25^2*pi*cm^2) = 1018,59 N/cm^2 

tegnestiftens spids har et cirkelformet areal med en diameter på henved 1 mm - altså med et areal på 0,25*pi*(0,1cm)^2 = 0,007854 cm^2 

det samlede tryk i spidsen bliver således 

1018,59 N/cm^2*(0,007854 cm^2) = 8 N og de stoffer, man sædvanligvis sætter tegnestifter i, har en brudstyrke langt under 8 N/(0,007854 cm^2) (=1,01859 kN/cm^2) 

___________________________________________________

Jeg synes, at løsningen i stedet for skal være: 

Tryk på hovedet er jeg enig i, men tryk på spidsen må være 

p=200 N / 0,007854 cm^2 (=25,5 kN/cm^2. 

Kraften på hovedet må være det samme som kraften på spidsen?

Har jeg ret i det? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. januar 2019 af mathon

Ja det har du ret i. Det var en fejlberegning.


Svar #2
22. januar 2019 af Stevenfeldt

Fair nok - tror, at det er ret sjældent, at du laver sådan nogle :)

Skriv et svar til: Tryk på tegnestift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.