Matematik

1.1.13 Marit sier til sin nye venninne: «Jeg har tre barn, og hvis du ganger sammen aldrene deres får du 36.»...

28. januar 2019 af anonym000 - Niveau: Universitet/Videregående

Marit sier til sin nye venninne: «Jeg har tre barn, og hvis du ganger sammen aldrene deres får du 36.» «Og hvis jeg legger sammen aldrene deres, hva får jeg da?» spør venninnen. «Da får du husnummeret vårt», svarer Marit. Venninnen ser på husnummeret, og tenker litt: «Jeg vet fortsatt ikke hvor gamle de er.» «Det gjør ikke noe», sier Marit, «for det er bare den eldste som ikke har lagt seg ennå.»«Men da vet jeg hvor gamle de er», sier Marits venninne og smiler. Hvor gamle er barna, og hvilket husnummer har Marit?

NB opgaventeksten er på norsk.

Jeg skal faktisk have hjælp til det sproglige...

Hvad betyder 'for det er bare den eldste som ikke har lagt seg ennå.' ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Se din anden tråd.


Svar #2
28. januar 2019 af anonym000

'"for det er bare den ældste, der ikke er gået i seng endnu."' 

OK.

Jamen, så har man 36 = 32·22

Det giver 3 muligheder 

(i) 9·2·2

(ii) 4·3·3

(iii) 6*3*2

Jeg synes ikke der nogen information i teksen som indskrænker disse muligheder.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Der er en mulighed mere, nemlig 6*6*1.


Svar #4
28. januar 2019 af anonym000

Nope, i den sætning du selv oversatte står der 'den ældste'. Så 6·6·1 er ikke en mulighed.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Prøv at tage summerne i alle fire tilfælde.


Svar #6
28. januar 2019 af anonym000

Okay, men det har jeg gjort. Hvis man tager din mulighed  så har man 

(i) 9+2+2 = 13.

(ii) 4+3+3 = 10.

(iii) 6*3*2 = 11.

(iv) 6+6+1 = 13.

Kan jeg bruge det til noget?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Du  har lagt forkert sammen i den sidste.


Svar #8
28. januar 2019 af anonym000

Det er rettet. 

Men jeg er stadigvæk ikke overbevist om den 4. mulighed. 'Den ældste' må betyde at man ikke kan have to børn som er lige gamle samt hvor det 3. barn er det yngste. Hvis det var tilfældet kunne man jo ikke tale om den ældste.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Korrekt! Hvorfor skulle hun bruge oplysnigen om den ældste?


Svar #10
28. januar 2019 af anonym000

Det ved jeg ikke lige på stående fod. Jeg bliver nu i tvivl om jeg har forstået teksten korrekt. 

Vil det være alt for ulejeligt at oversætte hele tekskten til dansk?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Jeg tror, du har forstået den. Hun kan ikke ud fra oplysningen om husnummeret finde løsningen. Hvorfor? Du er tæt på!


Svar #12
29. januar 2019 af anonym000

Jeg har ikke nævnt følgende da jeg troede det var en vildledning. 

Oplysningen om husnummeret vil kun give mening hvis vi vidste hvad det var (bortset fra 13).  Så skulle det enten være 10 eller 11.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Så når hun ikke kan nøjes med husnummeret, må det være 13.


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. januar 2019 af StoreNord

(Jeg skrev dette uden at have læst de foregående)
Det yngste barn kan være kun 1 år. (men ikke 0).
Måske må der ikke være tvillinger.
Jeg kunne foreslå 1,3,12 eller 1,4,9.  Men de gir forskelligt husnummer.


Svar #15
29. januar 2019 af anonym000

#13

Så når hun ikke kan nøjes med husnummeret, må det være 13.

Så det er mulighed (i).

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Der er ikke noget krav om, at der ikke må være tvillinger.

Løsningen hænger på, at hun skal bruge en ekstra oplysning ud over produktet og summen.


Svar #17
29. januar 2019 af anonym000

#16

Der er ikke noget krav om, at der ikke må være tvillinger.

Løsningen hænger på, at hun skal bruge en ekstra oplysning ud over produktet og summen.

Okay, det var også det jeg hentydet til i 12. 

Jeg er lidt forvirret over hvad du har sagt. Kan du lave en opsummering?

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #18
29. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Det er korrekt. Der er to af mulighederne, der giver 13, som er husnummeret. Oplysningen om den ældste bevirker, at muligheden 6,6,1 udelukkes. Den anden mulighed for 13 giver 9,2,2, altså er de to yngste tvillinger.

Jeg kan godt lide denne opgave. Man skal læse den grundigt for at løse den. Jeg har kendt den så længe, at jeg ikke længere kan huske, om jeg selv regnede den ud, eller jeg fik forklaringen af en anden.


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Opsummering:

Ud fra produktet kan opstilles en række alderskombinationer. Summerne er forskellige undtagen parret 6,6,1 og 9,2,2, hvor summen er 13. Da hun har brug for en ekstra oplysning, kan husnummeret være 13, ellers ville hun kunne finde svaret. Oplysningen om "den ældste" fortæller, at det ikke kan være 6,6,1, for så skulle det have været "de ældste".


Svar #20
29. januar 2019 af anonym000

Det er faktisk en god matematikopgave.

Mange tak for hjælpen.

- - -

...............


Skriv et svar til: 1.1.13 Marit sier til sin nye venninne: «Jeg har tre barn, og hvis du ganger sammen aldrene deres får du 36.»...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.