Matematik

Bestem ved regning i hånden rangen af matricen 3*A^T-2*A; for enhver værdi af tallet a.

18. februar 2019 af jbu_72 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg er sat helt af på denne opgave. Jeg har allerede regnet min matric (3*A^T-2*A). Men derfra er jeg itvivl. Min matrix er \begin{bmatrix} 1&2 &-11 \\ 2& 5 &-8 \\ 14 & 17 & a-324 \end{bmatrix}

Jeg håber at der er hjælp af finde derude. På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2019 af janhaa

ok, hva er spm?


Svar #2
18. februar 2019 af jbu_72 (Slettet)

Beklager hvis det ikke var tydeligt nok. Det var overskriften.

(Bestem ved regning i hånden rangen af matricen 3*A^T-2*A; for enhver værdi af tallet a.) .

Jeg har desuden allerde kunne reduceret min matrix til \begin{bmatrix} 1 & 0 &0 \\ 0& 1 &0 \\ 0& 0 & 1 \end{bmatrix}


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2019 af janhaa

#2

Beklager hvis det ikke var tydeligt nok. Det var overskriften.

(Bestem ved regning i hånden rangen af matricen 3*A^T-2*A; for enhver værdi af tallet a.) .

Jeg har desuden allerde kunne reduceret min matrix til \begin{bmatrix} 1 & 0 &0 \\ 0& 1 &0 \\ 0& 0 & 1 \end{bmatrix}

dette er identity matrix


Svar #4
18. februar 2019 af jbu_72 (Slettet)

Så det er forkert at reducere min oprindeligematrix så meget?  Eller hvordan skal jeg forstå det? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. februar 2019 af janhaa

determinant of {{1,2,-11},{2,5,-8},{24,17, a-324}} = a + 324

rank of {{1,2,-11},{2,5,-8},{24,17, a-324}} = 3


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. februar 2019 af Soeffi

#0. Mener du:...

\underline{\underline{A}}=\begin{bmatrix} 1&2 &-11 \\ 2& 5 &-8 \\ 14 & 17 & a-324 \end{bmatrix}

...eller:...

3\cdot \underline{\underline{A}}^T-2\cdot \underline{\underline{A}}=\begin{bmatrix} 1&2 &-11 \\ 2& 5 &-8 \\ 14 & 17 & a-324 \end{bmatrix}

...?


Svar #7
18. februar 2019 af jbu_72 (Slettet)

Ah ja DET var måske heller ikke helt tydeligt. 

3*A^T -2*A=\begin{bmatrix} 1 & 2 &-11 \\ 2& 5 & -8\\ 14 &17 & a-324 \end{bmatrix}

Det jeg faktisk skal til nu er som følgende spørgsmål:


Spørgsmål B) Bestem ved regning i hånden rangen af matricen 3*A^T-2*A; for enhver værdi af tallet a.

Spørgsmål C) Bestem ved regning i hånden den fuldstændige løsning til ligningssystemet (3*A^T-2*A)*x = b; for den værdi af tallet a, hvor der er mere end én løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. februar 2019 af janhaa

#7

Ah ja DET var måske heller ikke helt tydeligt. 

3*A^T -2*A=\begin{bmatrix} 1 & 2 &-11 \\ 2& 5 & -8\\ 14 &17 & a-324 \end{bmatrix}

Det jeg faktisk skal til nu er som følgende spørgsmål:


Spørgsmål B) Bestem ved regning i hånden rangen af matricen 3*A^T-2*A; for enhver værdi af tallet a.

Spørgsmål C) Bestem ved regning i hånden den fuldstændige løsning til ligningssystemet (3*A^T-2*A)*x = b; for den værdi af tallet a, hvor der er mere end én løsning.

c)

sjekk:

determinant of {{1,2,-11},{2,5,-8},{24,17, a-324}} = a + 324

og evaluate


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Samme opgave er behandlet i tråden https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1880798.

Du har flere muligheder. Du kan løse B) ved at regne determinanten ud og undersøge dens værdi for forskellige a-værdier. Hvis determinanten er forskellig fra 0, er rangen 3. Hvis determinanten er 0, er rangen mindre. Du kan så finde rangen ved at se, om der er en delmatrix, der har rang 2 (prøv med de to øverste rækker og to venstre søjler).

C) kan i princippet løses på flere forskellige måder.

1. De lige store koefficienters metode

2. Substitutionsmetoden

3. Determinantmetoden eller

4. Gausselimination efterfulgt af backsubstitution.

Jeg vil anbefale den sidste. Uanset valget, skal du indsætte den fundne værdi af a, hvor rangen er mindre end 3.


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Gausseliminationen er beskevet her:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gaussian_elimination


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. februar 2019 af oppenede

Brug søjle/række operationer til at finde frem til hvornår determinanten er 0 på samme måde som https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1880533#1880556. Determinanten for din matrix er forskellig fra 0 (og har dermed fuld rang) bortset fra en enkelt værdi af a.

Når kun en søjle/række afhænger af a, kan rangen ikke ændre sig mere end 1 ved variation af a. Dvs. når determinanten er 0, så er rangen 2.


Skriv et svar til: Bestem ved regning i hånden rangen af matricen 3*A^T-2*A; for enhver værdi af tallet a.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.