Fysik

Beregne lydens fart

28. februar 2019 af Sammyjskj - Niveau: C-niveau

afstand er 3,4m, og det tager lyden 9,8ms

Hvad er lydens fart?

Jeg har fået lydens fart til at være: v=3,4m*9,8m/s=33,32ms

Hvad ville passagetiden være, hvis det var 50grader, når forsøget blev udført?

Er det rigtigt, at vi bare kan sige 33,32*50?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2019 af Riehm4 (Slettet)

For det første, "ms" skal vel forstås som millisekunder, og ikke "m/s"?

I hvert i fald:

Hvis der er tale om at lyden bevæger sig igennem luft, ville man i min optik, kunne sige

"331 * √(323,15 / 273,15) = 360,022" - tallet 323,15 er 273,15 K (altså 0 oC), tillagt de 50 oC (273,15 + 50)

Lyden bevæger sig altså med ca. 360 m/s. Jeg er ikke helt sikker på dette, men det lyder vel meget sandsynligt, at lyden ved 20 oC bevæger sig med ca. 340 m/s, og 360 m/s når det er 50 oC (siden at lyd jo bevæger sig hurtigere jo varmere der er, og selvfølgelig også jo fastere stoffet er, men det er jo irrelevant her).


Svar #2
28. februar 2019 af Sammyjskj

#1 men hvor kommer 331 fra? 

og tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2019 af Riehm4 (Slettet)

Det er lydens hastighed ved 0 oC

Og velbekomme, selvom jeg ikke er 100% sikker på at den er rigtig. Jeg går kun i 8. klasse, så det er slet ikke noget vi har haft om endnu, jeg elsker bare fysik (og matematik, og astronomi) :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. februar 2019 af mathon

#0
                 \small v=\frac{3.4\; m}{9.8\cdot 10^{-3}\; s}=347\; \tfrac{m}{s}


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2019 af Riehm4 (Slettet)

#4

Men her er der vel ikke vist "respekt" til de 50 oC?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2019 af mathon

Lydens fart ved 50°C:

                                       \small v=\left (331\; \tfrac{m}{s} \right )\sqrt{\frac{273+50}{273}}=360\; \tfrac{m}{s}


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. marts 2019 af mathon

afstand er 3,4 m, og det tager lyden 9,8 ms
her har temperaturen været:

                                                   \small 347\; \tfrac{m}{s}=331\; \tfrac{m}{s}\cdot \sqrt{\frac{T}{273\; K}}

                                                   \small \left (\frac{347}{331} \right )^2= \frac{T}{273\; K}

                                                    \small \left (\frac{347}{331} \right )^2\cdot = \frac{T}{273\, K}

                                                    \small T=300\; K

                                                    \small t=\left (\{T\}-273 \right )C=(300-273)\; C=27\; C


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. marts 2019 af mathon

let redigering:

                                                   \small 347\; \tfrac{m}{s}=331\; \tfrac{m}{s}\cdot \sqrt{\frac{T}{273\; K}}

                                                   \small \left (\frac{347}{331} \right )^2= \frac{T}{273\; K}

                                                    \small \small T=\left (\frac{347}{331} \right )^2\cdot273\, K

                                                    \small T=300\; K

                                                    \small t=\left (\{T\}-273 \right )C=(300-273)\; C=27\; C


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. marts 2019 af Riehm4 (Slettet)

Som jeg nu forstår opgaven (efter lige at have genlæst den), skal man regne hvor lang tid det vil tage for lyden at bevæge sig de 3,4 m, når der er 50 oC, som i min opfattelse vil være (siden at vi begge har fået farten til 360 m/s):

\frac{3,4m}{360m/s} = 0,0094 s = 9,44 ms

Det virker i hvert i fald meget rigtigt i mine øjne, og jeg tror også at det var det du mente (måske misforstod vi begge opgaven lidt, jeg gjorde i hvert i fald).


Skriv et svar til: Beregne lydens fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.