Kemi

Kemisk ligevægt

17. marts 2019 af hashim23 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Har svært ved opgave 4d, som er vedhæftet nedenfor.

Håber på hjælp og tak på forhånd.

Vedhæftet fil: Opgave 4 (kemi).docx

Svar #1
17. marts 2019 af hashim23 (Slettet)

Ingen, der vil hjælpe. Har rimelig svært ved opgaven. Tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2019 af mathon

En nøjagtig aflæsning af \Delta G ved 900°K er ikke mulig.

Baglæns regning 
kræver:
                             \small \{\Delta G\}=-\{R\}\cdot \{T\}\cdot \ln\left ( \{p_{CO_2}\} \right )=-8.314472\cdot 900\cdot \ln(0.010)

                             \small \{\Delta G\}=34.460{,}6

                             \small \Delta G=34.460{,}6\; \tfrac{J}{mol}=34{,}4606\; \tfrac{kJ}{mol}


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2019 af mathon

d)
               \small m=n_{CO_2}\cdot M=\frac{p_{CO_2}\cdot V\cdot M}{R\cdot T}=\frac{(0.010\; bar)\cdot (100\; m^3)\cdot \left ( 0.044\; \tfrac{kg}{mol} \right )}{\left ( 8.314472\cdot 10^{-5}\; \tfrac{bar\cdot m^3}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( 900\; K \right )}=0.588\; kg

               \small \begin{array}{|l|c|c|c|c|c|} \hline &CaCO_3&\rightarrow &CaO&+&CO_2\\ \hline \textup{masse}/kg&1.336&&0.748&&\mathbf{{\color{Red} 0.588}}\\ \hline \textup{molmasse}/\tfrac{kg}{mol}&0.100&&0.056&&0.044\\ \hline \textup{antal mol}&13.364&&13.364&&13.364\\ \hline \textup{koefficienter}&1&&1&&1\\ \hline \end{array}

Massen af kalk i ovnen i ligevægt:

               \small (100-1.336)\; kg=98.664\; kg


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. marts 2019 af mathon

e)
               Det ses derfor, at en bortblæsning af CO2'en, som vil tvinge ligevægten ønsket mod højre,
               er indlysende nødvendig for at opnå en brugbar mængde brændt kalk CaO.
     


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. marts 2019 af mathon

korresponderende
                                https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1886534
                                https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1886535


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. marts 2019 af mathon

Foretages en aflæsning af 35000 J/mol
fås
               \small 35000\; \tfrac{J}{mol}=-R\cdot \left ( 900\; K \right )\cdot \ln(p_{CO_2})

               \small p_{CO_2}=0.009305\; bar\approx 0.010\; bar\qquad\textup{som er opgavetekstens anf\o rte v\ae rdi.}

               


Skriv et svar til: Kemisk ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.