Matematik

Ophævning af negativ parentes

06. maj 2019 af mariestuart - Niveau: 8. klasse

Når man ophæver en negativ parentes med bare et minus bliver det et plus - men hvad nu, hvis det fx var:

5+(5+x+6-8)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2019 af StoreNord

Parentesen er positiv. Derfor kan du uden videre smide den væk og ikke ændre fortegn.


Svar #2
06. maj 2019 af mariestuart

Hvad nu, hvis den hed:
(9-x+2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2019 af StoreNord

Det samme.
Parensen er kun negativ, hvis der er et minus lige før parentesen,
for eksempel:      -(9-x+2)
eller   -5(9-x+2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. maj 2019 af ringstedLC

Det er ikke fortegnene i parentesen, der afgør om det er en minus- eller plusparentes, men fortegnet før parentesen:

\begin{align*} (9-x+2) &= +(9-x+2)=9-x+2 \\ -(9-x+2) &= -(+\: 9-x+2) \\ &= -9+x-2 \end{align*} 


Svar #5
06. maj 2019 af mariestuart

Nå, okay! Mange tak - jeg har altid troet, at det var minusset inde i parentesen, der afgjorde det. 


Svar #6
06. maj 2019 af mariestuart

Men bliver fortegnet på 9 minus? 

Jeg havde en opgave, der sagde:

(2x + 9) - (2x - 9) = 18

Eller er det bare fordi, at i dit eksempel var det bare en parantes - ikke noget reelt regnestykke?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2019 af ringstedLC

(2x + 9) - (2x - 9) = 18 ... som du fik til at give mening..., men det var måske lidt hurtigt svaret.

Her bliver -(-9) til 9 og -(2x) til -2x fordi fortegnet i en minusparentes skal ændres, når parentesen hæves.

Prøv forskellige kombinationer med nemme værdier i stedet for ubekendte, så du selv kan tjekke. Det her skal sidde helt fast.


Svar #8
08. maj 2019 af mariestuart

Okay, mange tak (:


Svar #9
08. maj 2019 af mariestuart

Så:

-(9 - x + 2) = 9 + x - 2?

Eller giver det:

-9 + x - 2?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. maj 2019 af ringstedLC

Se #4!


Skriv et svar til: Ophævning af negativ parentes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.