Matematik

vinkel mellem vektorer, parameterfremstilling

07. maj 2019 af jlars123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

To linjer l og m i planen er givet ved 

Parameterfremstillinger:

l:[[x][y]]=[[7][0]]+t*[[3][4]]
m:[[x][y]]=[[3][2]]+s*[[2][7]]
a) Undersøg om vinklen mellem linjerne l og m er spids.

??

opgaven er uden hjælpemidler, så ingen lommeregner, eller andet


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. maj 2019 af MatHFlærer

Tjek retningsvektorerne, dvs. tjek at

\vec{r_l}\cdot \vec{r_m}>0 \iff \text{spids vinkel}

hvor \cdot er prikprodukt


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. maj 2019 af MatHFlærer

Generelt gælder der at:

\begin{align*} &\vec{a}\cdot \vec{b}>0 \iff \text{spids vinkel}\\ &\vec{a}\cdot \vec{b}<0 \iff \text{stump vinkel}\\ &\vec{a}\cdot \vec{b}=0 \iff \text{ret vinkel} \end{align}


Svar #3
07. maj 2019 af jlars123 (Slettet)

a*b > 0 ⇔ spids vinkel, under 90°
a*b < 0 ⇔ stump vinkel, over 90°
a*b = 0 ⇔ ret vinkel, 90°
udregner derfor skalarproduktet:
a*b =a1*b1+a2*b2
3*2+4*7=34
vinklen er spids, da a*b > 0 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2019 af ringstedLC

#0: Det du laver er OK. Men egentlig burde opgaven hedde: Undersøg om en af vinklerne mellem linjerne l og m er spids.

Fordi: To linjer, der ikke parallelle eller vinkelrette på hinanden, danner en spids- og en stump vinkel med hinanden. Den udførte undersøgelse viser godtnok, at vinklen mellem retningsvektorerne er spids, men da fx l også kunne være, ville den samme undersøgelse give:

\begin{align*} l:\binom{x}{y} &= \binom{7}{0}+t\cdot \binom{-3}{-4}\text{ giver samme linje} \\ m:\binom{x}{y} &= \binom{3}{2}+s\cdot \binom{2}{7} \\ \overrightarrow{r_l}\cdot \overrightarrow{r_m} &= -3\cdot 2-4\cdot 7=-34 \end{align*}

og du ville kunne svare, at da en af vinklerne er stump, må den anden være spids.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2019 af oppenede

Det #1, #2 og #3 nævner handler om vinklen mellem vektorer som ikke er relevant her.

For to linjer i planet, som ikke er ens, er mulighederne:
  1) Linjerne har ingen skæring (svarende til at de er parallelle), og danner dermed ingen vinkel.
  2) Linjerne skærer hinanden vinkeltret, hvilket danner 4 rette vinkler
  3) Linjerne har en ikke-vinkeltret skæring, som danner 2 spidse og 2 stumpe vinkler.

Formuleringen "Undersøg om vinklen mellem linjerne l og m er spids" er besynderlig, men jeg ville besvare opgaven ved at sige at retningsvektorerne hverken er parallelle (da de begge ligger i 1. kvadrant) eller vinkeltrette (da prikproduktet ikke er 0). Dvs. mulighed 1) og 2) er udelukket, og derfor danner linjerne en spids, men også en stump vinkel.


Skriv et svar til: vinkel mellem vektorer, parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.