Matematik

HASTER! Mat aflevering vedrørende optimering

19. maj 2019 af MN2904 - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg skal bestemme den bedste parabel ud fra de fire punkter og derefter lave toppunktet. Jeg har en tabel, som jeg sikkert skal bruge. Please hjælp. Den er til på tirsdag. 

Gødning: 

40, 80, 120 og 160

Udbytte: 

9.5, 16.7 , 20.8, 22.9


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2019 af ringstedLC

Du laver potensregression på data og får ligningen for parablen. Toppunktet bestemmes med toppunktsformlen.


Svar #2
19. maj 2019 af MN2904

Hvordan finder jeg ligningen for parablen? Har lavet potensregression i TI-Nspire


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2019 af ringstedLC

Den står et eller andet sted i Nspire, når du har lavet regressionen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2019 af oppenede

Jeg har ikke programmet men i reference guiden står der:

At X og Y skal være lister betyder at du skal bruge {}-parenteser, så prøv at skrive:

X := {40, 80, 120, 160}
Y := {9.5, 16.7, 20.8, 22.9}
QuadReg X,Y

Virker det? Prøv evt. at lave en linje bagefter med 
   stat.results

Vedhæftet fil:asd.png

Svar #5
19. maj 2019 af MN2904

Der står kun a*b^x? Samt hvad tallene er


Svar #7
19. maj 2019 af MN2904

Har fundet ud af det nu og har lavet toppunkt. Hvordan finder jeg så ud af hvilken mængde gødning der giver det største udbytte?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. maj 2019 af oppenede

Toppunktets x-værdi er xT = 169.4902, dvs. 169.4902 er den mængde gødning der giver størst udbytte da toppunktet er et maximum fordi grenene vender nedad fordi a-tallet er negativt.


Svar #9
19. maj 2019 af MN2904

Jeg fik toppunktet til at være ca 15


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. maj 2019 af AMelev

Ad #1 Du skal som anført i #4 ikke lave Potensregression, men Kvadratisk regression (QuadReg)

Ad #4 Bem! Du må ikke kalde lister x (eller X), da den uafhængige variabel i grafværktøjer skal være x, og så det går galt, hvis x er en liste. Kald i stedet listerne fx l_x og l_y.

Du kan få forskriften frem ved ordren stat.regeqn(x) og koefficienterne ved 
a:=stat.a, b:=stat.b og c:=stat.c.
Så kan du hurtigt beregne d og toppunktskoordinaterne.
Se evt. vedhæftede.

Vedhæftet fil:Billede2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #11
19. maj 2019 af oppenede

#9 Det er helt forkert. Vis hvad du har gjort.


Svar #12
19. maj 2019 af MN2904

Har taget b's skæring med y-aksen


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. maj 2019 af ringstedLC

Billede fra #10:

Beklager den forkerte anvisning i #1. Men hold op, hvor det program er besværligt...


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. maj 2019 af oppenede

#12

Har taget b's skæring med y-aksen

b's skæring, hvad er b? Hvis du mener du har aflæst b tallet i y=bxa, så har det intet med et toppunkt at gøre.
Desuden så svarer b-tallet i potenssammenhængen  y = bxa  til y-værdien ved x=1, ikke ved x=0.

#15 Amelev har også fået det til 169 og vist hvordan. Læs alle svarene.


Svar #15
19. maj 2019 af MN2904

Hvordan finder jeg det så?


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. maj 2019 af AMelev

Som anvist i #10.


Skriv et svar til: HASTER! Mat aflevering vedrørende optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.