Matematik

hvorfor en hyperbel ikke kan røre y og x aksen

04. oktober 2019 af Thornett (Slettet) - Niveau: 9. klasse

??


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2019 af janhaa

fordi x-og y-aksene er tangenter


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. oktober 2019 af swpply (Slettet)

Nej, x- og y-aksen er ikke tangenter for funktionen f(x) = 1/x. Desuden kan en funktion sagtens skære en af sine mange tangenter (tænk blot på et general tredjegradspolynomium).

Derimod har vi at y-aksen er en lodret asymptote for f(x) = 1/x, samt at f(x) nærmer sig sin vandrette asymptote monotont. Ligeledes er x-aksen en vandret asymptote, for hvilken f(x) nærmer sig monotont.

Derfor hverken skære eller kysser funktion f(x) = 1/x hverken x- eller y-aksen.

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. oktober 2019 af SuneChr

# 0
Du ved, at vi ikke må dividere med 0.
y-aksen svarer til, at x = 0
og
x-aksen svarer til, at y = 0.
Hverken x eller y kan åbenbart blive 0.
Prøv at se hvad der sker med  y=\frac{1}{x}  ,  når du gør et positivt x mindre og mindre men aldrig
så lille, at det når at blive 0.
I matematikken kaldes det grænseværdier.
Når vi tegner en hyperbel med en meget spids blyant, skulle man jo tro, at blyanten på et
eller andet tidspunkt  m å t t e  ramme koordinatakserne. Det er så ikke tilfældet for den
teoretiske blyant, der er spids, at den ingen udstrækning har. Derfor rammer vi aldrig
koordinatakserne.
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. oktober 2019 af LeonhardEuler

Lad funktionen f(x) = 1/x være givet med definitionsmængde R\{0}.

Antag at den "rører" x-aksen. Det svarer til at ligningen 1/x = 0 har løsning. Da vi arbejder i definitionsmængden, så kan vi gange med x på begge sider af lighedstegnet uden bekymringer. 

Det giver vores modstrid 1 = x•0 = 0. Altså ligningen har ingen løsninger og heraf rør vores funktion ikke x-aksen. 

Den kan naturligvis ikke "røre" y-aksen, da den ikke er defineret i x = 0. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. oktober 2019 af AMelev

Samme argument som i #4 bare skrevet lidt anderledes:

Du har y = 1/x, hvilket indebærer, at x ≠ 0, da man ikke kan dividere med 0. Altså skærer parablen ikke y-aksen (x = 0).

Så kan du gange med x på begge sider og får x·y = 1. Denne ligning kan ikke være opfyldt, hvis y = 0, da resultate så var 0 og ikke 1.
Altså må det også gælde, at y ≠ 0 og dermed, at grafen ikke skærer x-aksen (x = 0).


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2021 af okayd

ok


Skriv et svar til: hvorfor en hyperbel ikke kan røre y og x aksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.