Matematik

Opgaver med fisk

04. oktober 2019 af Nannabæk11 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået en opgave der lyder:

Firmaet Arnold Fiskkær & Søn opdrætter fisk i et dambrug. De får leveret 5000 fiskelarver, der hver vejer ca. 10 gram, når de udsættes i fiskebassinet. Når fiskene er store nok, fiskes de op af bassinet og sælges til dybfrost. Erfaringsmæssigt vejer hver fisk ca. 260 gram efter 10 uger. I nærheden af fiskebassinnet er der en mågekoloni. Mågerne fanger nogle af fiskene i bassinet. Arnold Fiskkær regner med, at mågerne tager omkring 200 fisk pr. uge.

Vi antager i det følgende, at vægten af fisken vokser lineært med tiden.

a) Angiv en ligning, der beskriver sammenhængen mellem tiden (x målt i uger) og vægten af den enkelte fisk (y målt i gram).

b) Angiv en forskrift for sammenhængen mellem antallet af fisk (A) og antallet af uger x efter, at fiskene blev udsat i bassinet. c) Gør rede for, at den samlede vægt af fiskene over tid kan beskrives ved funktionen: V(x) = −5000x^2 + 123000x + 50000 , hvor V(x) regnes i gram.

d) Vurdér om, hvornår det vægtmæssigt bedst kan betale sig at tømme bassinet for fisk.

Håber at der nogle da kan hjælpe, det vil være et rigtigt stort hjælp. Mange tak på forhånden.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2019 af shar0266

a= 25x+10


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. oktober 2019 af ringstedLC

a)

\begin{align*} y &= \text{v\ae kst pr. uge}\cdot x+\text{begyndelsesv\ae gt} \\ y &= \frac{\text{v\ae gt}_{\text{\,10 uger}}-\text{begyndelsesv\ae gt}}{\text{\,10 uger}}\cdot x+\text{begyndelsesv\ae gt} \\ y &= \frac{260-10}{10}\cdot x+260 \\ \end{align*}

b)

\begin{align*} f(x) &= -\text{tab pr. uge}\cdot x+\text{begyndelsesantal} \\ &= -200\cdot x+5000 \\ \end{align*}

c) Fiskenes vægt:

\begin{align*} \text{v\ae gt pr. fisk}\cdot \text{antal fisk} &= -5000x^2+123000x+50000=V(x) \\ y\cdot f(x) &= -5000x^2+123000x+50000 \\ \left (\frac{260-10}{10}\cdot x+260 \right )\cdot \left ( -200\cdot x+5000 \right ) &= V(x)\;? \end{align*}

d) Bestem Vmaks.


Skriv et svar til: Opgaver med fisk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.