Fysik

Fysik problem!

12. oktober 2019 af Sejertsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg står i det dilemma at jeg ikke ved hvordan jeg skal beregne dette problem:

En bilist finder en morgen bagruden på sin bil dækket med is ved temperaturen  – 12,0 °C.
Gennemsnitstykkelsen på isen er 6,50*10^-4 m og bagruden har arealet 0,85 m2.
Selve ruden har varmekapaciteten C = 11,6 kJ/K.  
Hvor meget varme skal der som minimum tilføres bagruden for at smelte isen?

Håber der er en som kan hjælpe!


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. oktober 2019 af peter lind

Rumfanget af isen eri arealet af vinduet * isens tykkelse

Hvis du ganger rumfanget af isen med massefylden af isen får du massen af isen m

Tilført energi kræver at Q = m*cΔT + m*L hvor c er isens varmefylde, ΔT er temperaturstigningen og L er isens smeltevarme


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. oktober 2019 af ringstedLC

- Intetsigende overskrift, da vi er i "Fysik".

- Vedhæft et billede af opgaven, da der mangler oplysninger om rudens masse eller tykkelse.

Da varmen til at smelte isen skal tilføres via bagruden, må der tilføres:

\begin{align*} m_{\,is} &= A_{\,is}\cdot tyk_{\,is}\cdot \rho _{\,is} \\ Q &= m_{\,is}\cdot c_{\,is}\cdot \Delta T+m_{\,rude}\cdot c_{\,rude}\cdot \Delta T+L_{\,is} \\ &=\left ( m_{\,is}\cdot c_{\,is}+m_{\,rude}\cdot c_{\,rude}\right )\cdot \Delta T+L_{\,is} \\ \end{align*}


Svar #3
12. oktober 2019 af Sejertsen (Slettet)

Det er de eneste oplysninger jeg har til opgaven, jeg har intet billede til at kunne blive uploaded

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2019 af ringstedLC

Det lyder mærkeligt, især når rudens varmekapacitet er opgivet. Den er så meget høj i forhold til tabelværdier for forskellige glastyper; crude = 11.6 kJ/kg·K. Du kan vel tage et screenshot eller bruge telefonen og så venligst tjekke orienteringen inden upload.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. oktober 2019 af Eksperimentalfysikeren

Det erikke den specifike varmekapacitet, men den totale varmekapacitet, som trådstarter opgiver.

Der er ikke tale om at crude = 11.6kJ/kg·K, men Crude =11.6kJ/K.

I parentesen skal der derfor stå mis•cis + Crude.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. oktober 2019 af ringstedLC

#0: #5 har (som vanligt) ret. Jeg beklager meget!


Skriv et svar til: Fysik problem!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.