Matematik

Eksamenstræning 1

16. december 2019 af Lapendio - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle,

Er ved at øve til eksamen i matematik. Vil gerne blive bedre til at bestemme løsninger til 3 ligninger med 3 ubekendte, disse 3 for eksempel

x1 - x3 = 5

2x1 + 2x2 + 2x3 = 8

x2 + 4x3

Hvad gør jeg her? Tænker umiddelbart jeg skal prøve at isolere x1 og så tage den derfra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2019 af peter lind

Generelt trækker du bare et muliplum af den første ligning fra de øvrige ligninger så x1'erne forsvinder. I det her tilfælde skal du trække 2* første ligning fra den anden ligning og 0*den første ligning fra den tredje ligning. Resultatet bliver at de to sidste ligninger bliver uafhængig af x1 så det bliver i praksis 2 ligninger med 2 ubekendte


Svar #2
16. december 2019 af Lapendio

Hej igen peter,

Kan du ikke vise mig de første steps hvordan du gør?

Og fik ikke lige skrevet at x2 + 4x3 = - 6


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. december 2019 af peter lind

træk 2*første linje fra den anden linje. Det giver

 0*x1 + 2x2 + 3x3 = -2

den 3 linje skal du trække 0*den første fra, så den er uændret så du har

0*x1 +  x2   + 4x3 = -6

Hvis du skriver det på skemaform og lader x'erne være givet ved pladserne er den oprindelige ligning

     x1       x2     x3       højre side

      1        0       -1         5

      2        2        2         8

      0        2        4        -6

<=>

      1        0       -1        5

      0        2        3       -2

      0        2        4       -6

Det svarer til at du har trukket 2*første række fra 2 række og 0 * første række fra 3 række


Svar #4
16. december 2019 af Lapendio

Hej igen peter, godaften

Ok, jeg forstår det virkelig ikke.. kan ikke se hvordan du kan få 

2x1 + 2x2 + 2x3 = 8

til  0*x1 + 2x2 + 3x3 = -2

Og ja har skrevet det op i matrix form på formen Ax = b


Svar #5
16. december 2019 af Lapendio

I mellemtiden må du også meget gerne se hvad jeg gør forkert i dette integralproblem

Problem 2

Løs   \int_{0}^{1}x*(1+x)^3dx

Da har jeg hvor u(x) = 1 + x ⇒ du = dx ⇒ x = u - 1

\int_{1}^{2}u^4-u^3du

\frac{1}{5}u^5-\frac{1}{4}u^4

Også bestemmer jeg grænserne 1 og 2 til

(1/5) * 2^5 - (1/4) * 2^4  - ((1/5)*1^5 - (1/4) * 1^4)) ... er jeg p[ rette spor?

= 1/5 * 32 - 1/4 * 16 - 1/5 + 1/4 = 32/5 - 4 - ((4+5)/20) = 39/20

Men svaret skulle gerne give 49/20


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. december 2019 af peter lind

#4

venstre side

2x1 + 2x2 + 2x3 -2*(x1-x3) = 2x1-2x1+2x2+2x3+2x3 = 2x2+4x3

højre side

8-2*5 = -2


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. december 2019 af peter lind

Hvis du har en ny opgave bør du oprette en ny tråd.

I det næstsidste udtryk har du en fortegnsfejl


Svar #8
16. december 2019 af Lapendio

Ahh okay gange med (x1 - x3), men kan godt se dette er noget jeg skal øve noget mere inden eksamen...

#7, Ok, må jeg f.eks. gerne oprette en tråd der hedder Calculus der dækker over differential og integralregning? Og for eksempel, Linear algebra og Matrix, Lagrangian method osv.? Kunne også være fedt med noget hjælp i statistik, kan du også det ? Alle opgaverne bliver nok på engelsk

Er glad for du kan og vil hjælpe mig peter.


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. december 2019 af peter lind

bare læg dem op. Der er flere der kan svare, så du får sandsynligis hurtigere svar


Svar #10
17. december 2019 af Lapendio

9

Mange tak


Svar #11
17. december 2019 af Lapendio

Tænker egentlig bare jeg bruger Cramer¨s rule, det er meget nemmere til at løse 3 ligninger med 3 ubekendte


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. december 2019 af peter lind

Den er alt for besværlig at bruge, når antal ligninger bliver større. Det jeg har vist dig er Gauss eliminationsom kan bruges med mange ligninger


Skriv et svar til: Eksamenstræning 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.