Fysik

Elpære- effekt

26. januar 2020 af anee0030 - Niveau: C-niveau

En der kan hjælpe med dette spørgsmål?

Hvis en elpære har en effekt på P=100W, hvor mange timer er den om at bruge E=8,64MJ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2020 af mathon

                  \small \small \small \begin{array}{lllll}&1\; h =3600 \; s\Leftrightarrow \frac{1}{3600}\; \frac{h}{s}=1\\\\\textup{tid:}&t=\frac{E}{P}=\frac{8.64\; \cdot 10^6\; J}{100\; \frac{J}{s}}=\left (8.64\cdot 10^4\; s \right )\cdot 1=\left (8.64\cdot 10^4\; s \right )\cdot\left (\frac{1}{3600}\; \frac{h}{s} \right )=24\; h \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. januar 2020 af Capion1

Vi har
1 J = 1 Ws
8,64·106 J = 8,64·106 Ws
Lad 100 W pæren lyse i t sek og derved forbruge 8,64·106 Ws
Da har vi
100 W · t sek = 8,64·106 Ws
Dividér på begge sider med (100 W) og omskriv de mange sekunder til timer, min og sek.  
 


Svar #3
26. januar 2020 af anee0030

hvor får i 10 opløftet i 4 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. januar 2020 af mathon

         \small \tfrac{8.64\cdot 10^6\; J}{10^2\; \tfrac{J}{s}}=8.64\cdot 10^6\cdot 10^{-2}\; s=8.64\cdot 10^{6+(-2)}\; s=8.64\cdot 10^4\; s


Svar #5
27. januar 2020 af anee0030

Svar 1 og svar 2-

hvor får i 10 opløftet i 6 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2020 af mathon

\small 1 \textup{ M(ega)J(oule)} = 10^6\; J 


Svar #7
27. januar 2020 af anee0030

Jeg forstår det ikke vil du ikke forklare svar#1 med ord?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. januar 2020 af ringstedLC

#1, 1. linje: En formel der omregner sekunder s til timer h (hour ≈ time). Praktisk; fordi spørgsmålet er hvor mange timer pæren skal brænde og SI enheden for tid er s.

2. linje: Tid (her i h) er lig energi E divideret med effekt P. Det er en omskrivning af:

\begin{align*} E &= P\cdot t\Leftrightarrow t=\tfrac{E}{P} \end{align*}

P er opgivet og indsættes, dog med enheden J/s, så den senere kan reduceres. Det er igen en omskrivning:

\begin{align*} E = P\cdot t\Leftrightarrow P&=\tfrac{E}{t} \\ W &= \tfrac{J}{s} \end{align*}

E er opgivet, men med præfikset M for mega, derfor 106 (se nedenstående links). Der kunne have stået 1000000, men det andet er mere læsevenligt, nemmere at taste på lommeregneren og mere overskueligt. Det er vigtigt at kende og holde styr på præfikserne ved fysikberegninger.

Potensregneregler: https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/tal-og-regnearter/potenser

Præfikser: http://www.formel.dk/Symbol/praefikser.htm


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. februar 2020 af Benno0 (Slettet)

Du finder en enhedsomregner her https://altomteknik.dk/omregn-enheder/


Skriv et svar til: Elpære- effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.