Matematik

Isoler T i 2 ligninger kun med variabler

28. januar 2020 af CasperHansen99 - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen, jeg har meget svært ved at isolere i sådan nogen ligninger som givet nedenfor. Jeg tror selv jeg aldrig rigtig har fået memoreret regnereglerne ordenligt for dette. Jeg har dog ingen problemer med at isolere x i funktioner og andre simple ligninger. Jeg er helt på bar bund og ved slet ikke hvordan jeg skal starte på at gribe dette an. Håber dette giver mening ellers kan jeg godt prøve at uddybe mere, hvis nødvendigt. Jeg søger ikke svar men metoden og de regneregler der benyttes.

1. Isoler T i ligningen a*T=(R-T)/Q+a

2. Isoler T i ligningen q+(b+T)/(q+b)=T

Tak for hjælpen på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2020 af Anders521

# 0

Metoden i at løse ligninger kan indebære at reducere/forkorte/forlænge et eller flere udtryk i en ligning, og her kan de gængse regneoperationer såsom at addere, subtrahere, multiplicere samt at dividere komme på spil.

Med dine ligninger er disse operationer tilstrækkelige at bruge.


Svar #2
28. januar 2020 af CasperHansen99

#1

Vil du beskrive hvad der skal gøres trin for trin for at løse 1 af de 2 eksempler?

Eller evt. bruge et eksempel du selv har?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2020 af AMelev

Det er en god idé at skrive forrmlen ordentligt, så er det lettere at danne sig et overblik.

a\cdot T=\frac{R-T}{Q}+a
Groft sagt er ligningsløsning en "optrævling", hvor rækkefølgen i operationer er modsat regningsarternes hierarki.
1) Slip af med +a på højre side
a\cdot T-a=\frac{R-T}{Q}
2) Slip af med Q i nævneren (husk at gange begge led på venstre side med Q)
a\cdot Q\cdot T-a\cdot Q=R-T

3) Saml T-leddene på den ene side af lighedstegnet og de "neutrale" led på den anden
a\cdot Q\cdot T+T=R+a\cdot Q

4) Sæt T uden for parentes og isolér T
\left (a\cdot Q + 1 \right )T=R+a\cdot Q\Leftrightarrow T = ....

Benyt dit CAS-værktøj til tjek, så længe du er i øvefasen.

2. opgave q +\frac{b+T}{q+b}=T



 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2020 af Capion1

aT=\frac{R-T}{Q}+a
gang med Q på begge sider

aTQ=R-T+aQ
saml led indeholdende T på venstre side

aTQ+T=R+aQ
sæt T udenfor en parentes
dividér med (aQ + 1) på begge sider.


Skriv et svar til: Isoler T i 2 ligninger kun med variabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.