Fysik

Jeg har brug for hjælp til et spørgsmål. Det handler om stråling.

31. januar 2020 af Millesørensen123 - Niveau: 9. klasse


Hvilken betydning har stråling for levende organismer?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2020 af Eksperimentalfysikeren

Det kommer meget an på, hvilken slags stråling, der er tale om.

Den meget langbølgede elektromagnetiske stråling er radiobølger, der kun har betydning, hvis den er meget koncentreret. Så giver den en opvarmning, der i værste fald kan skade levende væv. Der skal virklig meget til, men f.eks. lige foran store radarstationer kan strålngen give skader.

Varmestråling er noget kortere elektromagnetiske bølger. De giver mere koncentreret opvarmning, hvilket dels kan være en fordel, hvis organismen befinder sig et koldt sted, men også kan give skader, hvis der bliver for varmt. Tænk på den dejlige varme kakkelovn, når man kommer ind fra kulden om vinteren, og tænk på, hvor farlig opvarmningen kan være i ørkenområder, når solen står næsten lodret over én.

Det synlige lys, og for nogle dyrearter det nærinfrarøde lys og noget af det ultraviolette, giver mulighed for at se. Det giver desuden en vis opvarmning.

Det ultraviolette lys kan danne D-vitamin i huden, men kan også fremkalde hudkræft. Det får huden hos mange mennesker til af danne et brunt farvestof, der beskytter mod strålingen.

Røntgnestråling og gammastråling har så høj energi, at de kan trænge ned gennem huden og beskadige væv dybere nede. De kan give alvorlige skader.

Betastråling er elektroner, der har høj energi. De kan trænge et stykke ind i vævet og vil undervejs give kraftige skader.

Alfastråler er heliumkerner, der har høj energi. Det er ret store partikler, så de vekselvirker kraftigt med vævet og standses i de yderste lag, dog efter at have udrettet alvorlig skade. Skaden er og i første omgang koncentreret til overfladen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar 2020 af ringstedLC

UV-stråling er nødvendig for fotosyntesen og er måske derfor den mest betydelige af strålingsformerne.


Skriv et svar til: Jeg har brug for hjælp til et spørgsmål. Det handler om stråling.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.