Fysik

Lyd og øret

16. marts 2020 af pointless (Slettet) - Niveau: B-niveau

Lydniveaufølsomhed: øret er et ekstremt fantastisk logaritmisk opbygget organ i lydniveaufølsomhed, da det kan opfatte mekaniske længdebølger som hørbar lyd i lysintensitetsområdet 10-12 W/m2 til 100W/m2 og i lydtrykområdet 2*10-5 Pa til 20 Pa.

Spørgsmål 2: Angiv hvor mange dekader disse områder dækker og forklar hvorfor det er praktisk at anvende den logaritmiske skala dB når man arbejder med lydniveau.

Får det til henholdvis 10 og 2. Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2020 af ringstedLC

Nej. Det er potenser af 10:

\begin{align*} \frac{I_{maks.}}{I_0} &= \frac{10^{2}}{10^{-12}}\;\left ( \frac{\frac{W}{m^2}}{\frac{W}{m^2}}=1 \right ) \\ &= 10^{2}\cdot 10^{12}=10^{14} \\\\ \frac{p_{maks.}}{p_0} &= \frac{2\cdot 10^{1}}{2\cdot 10^{-5}} \;\left ( \frac{Pa}{Pa}=1 \right ) \\ &= 10^{1}\cdot 10^{5}=10^{6} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2020 af ringstedLC

#1 fortsat:

\begin{align*} \log(10^{14}) &= 14 \text{ (dekader)}\\ \log(10^{6}) &= 6 \text{ (dekader)} \end{align*}


Skriv et svar til: Lyd og øret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.