Matematik

Eksponentiel funktion - opstil model

28. marts 2020 af juliesejten - Niveau: C-niveau

Hej,

Jeg har fået den vedhæftet opgave:

"I dag har omrking 380.000 danskere diabetes. Rapporten fastår, at det tal vil stige til cirka 650000 i 2025. i 2040 vil diabetesforekomsten være steget til tæt på 1,2 million mennesker"

Den lyder på at vi skal opstille en eksponentiel model for udviklingen af diabetikere.

Jeg har forstået at b er 380000 og at jeg skal have udregnet a. 

Da jeg ikke har fået opgivet en procent har jeg udregnet det på følgende måde:

(650000-380000)/380000=0,71

Og derefter fundet fremskrivningsfaktoren: 1+0,71=1,71

y=380000*1,71^x

Men det kan jo ikke passe.. Håber der er en derude der kan hjælpe. Det forvirrer mig at der ingen procent allerede indegår i problemstillingen.. 

Venlig hilsen,

Julie


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2020 af peter lind

du tager ikke hensyn til hvor lang tid der er mellem de to observationer

brug formel 54 og 55 side 12 i din formelsamlig


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2020 af ringstedLC

Da du har mere end to talpar, skal der anvendes eksponentiel regression for at opstille modellen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. marts 2020 af AMelev

x = Antal år efter 2015
f(x) = y = Antal diabetikere
Model f(x) = y = b·ax
Du får opgivet tre punker (x1,y1) = (0,380000), (x2,y2) = (10,650000)  og (x3,y3) = (25,1200000) 
Lav eksponentiel regression.

NB! Henvisningen i #1 er til STXC. I HFC formelsamlingen er det side 12 (54) til bestemmelse af a
og (55) til bestemmelse af b.


Svar #4
28. marts 2020 af juliesejten

Mange tak alle sammen!


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion - opstil model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.