Matematik

Vektorfunktion t for maksimal/minimal fart

26. april 2020 af Larsen0101 - Niveau: A-niveau

Hej jeg skal svare på spørgsmålet:
Bestem koordinatsættene for de punkter for farten er henholdsvis størst og mindst i intervallet te[0;pi]. vektorfunktionen s er givet ved:
x(t)=[5*cos(1.5*t)+10*cos(t)]
Y(t)=[10*sin(t)-5*sin(1.5*t)]

Jeg har først sat (v(t)^(2))' = 0 for at finde fartens maksimum, og har fået 3 værdier der passer indenfor intervallet. t=0, t=1.26, t=2.51. Er dette mine x-koordinater så?
Men jer er så gået i total stå i hvordan jeg finde y-koordinaterne for maskimum. Og så også hvordan jeg skal gøre for at finde minimum.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2020 af peter lind

Det er de tide hvor der er både maksimum og minimum. Du sætter de fundne værdier for t ind i |v(t)2` for at se hvilken der er størst og mindst


Svar #2
26. april 2020 af Larsen0101

når jeg så har indsæt mine t-værdier, og får 3 nye tal, er det så mine y-koordinater eller hvad, forstår ik helt hvad jeg finder?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2020 af peter lind

Det er x2+y2 så skal du se hvilkken der størst og mindst


Svar #4
26. april 2020 af Larsen0101

#3

Det er x2+y2 så skal du se hvilkken der størst og mindst

Men jeg har brug for et koordinat jo? 

Jeg indsætter som sagt mine tidligere t-værdier ind:

xm er den afledte funktion af x, og xmm er den dobbelt afledte funktion, er det samme som med ym og ymm
0 som t-værdi: 2*xm(0)*xmm(0)+2*ym(0)*ymm(0) = 0.
1.26 som t-værdi: 2*xm(1.26)*xmm(1.26)+2*ym(1.26)*ymm(1.26) = −3.15272
2.51 som t-værdi: 2*xm(2.51)*xmm(2.51)+2*ym(2.51)*ymm(2.51) = −3.06946

Hvad er koordinatet så, forstår det ik helt


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. april 2020 af peter lind

Jeg forstr heller ikke dig. Du skal udregne

1: (x'(t), y'(t)) = (vx(t), vy(t) )

2) v(t)2 = x'(t)2+y'(t)2 = vx(t)2 + vy(t)2

3) Differentier v(t)2

4)  Løse ligningen v(t)2 = 0

Løsningerne kaldes t1. t2, t3, ...

5. Beregne v(t1)2, v(t2)2, v(t3)2  .... indsæt t1,t2, t3, ... i resultatet fra 2)

6, Se hvilken resultatet fra 5. der er størst og mindst


Svar #6
28. april 2020 af Larsen0101

Når jeg i step 5, skal indsætte mine t-værdier i step 2, skal det skal være sådan:
(x´(t1))^(2)+(y´(t1))^(2) ? 6.25
(x´(t2))^(2)+(y´(t2))^(2) ? 306.25
(x´(t3))^(2)+(y´(t3))^(2) ? 6.25

For så kan jeg jeg godt se hvilken en er størst altså t2=1.25664, men ikke den mindste fart. Og hvad er koordinaterne så hertil, forstår ik helt hvordan jeg finder det


Skriv et svar til: Vektorfunktion t for maksimal/minimal fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.