Matematik

Antal årlige fødsler

08. maj 2020 af l24 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Kan nogen hjælpe med hvordan jeg besvare 2c?  tak på forhånd :) 

En model over det årlige antal fødsler i Danmark, antages det at antallet af fødsler pr. år kan beskrives ved en model g(x)med regneforskriften g(x)=−556*x+68585, 
hvor x er antal år efter 1996 og g(x) er antal fødsler det pågældende år. 

2a) Tegn grafen for g(x). Indstil grafvinduet så grafen vises tydeligt. (grafen lægger i vedhæftningen) 

2c) Hvornår vil antallet af årlige fødsler ifølge modellen være nede på 50000?

Vedhæftet fil: 20200508_172306.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. maj 2020 af AMelev

Løs ligningen g(x) = 50000.

Udvid evt. grafvinduet, så du kan tjekke/aflæse på grafen.


Svar #2
08. maj 2020 af l24 (Slettet)

Skal ligningen først skrives i noter eller direkte i graf funktionen? har prøvet i graf funktionen der skete der ikke noget, men det kan være fordi jeg skal udvid grafvinduet som du sagde? hvordan præcist gør jeg det?..


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. maj 2020 af AMelev

Ligningen kan løses i grafvinduet med solve.

Udvidelse af grafvinduet: Jf din tidligere tråd: Indstillinger for vindue. Sæt fx xMax til 40 og yMin til 45000. 

Geometri > Punkt på > dobbeltklik på linjen, så du får et punkt. Højreklik eller tryk Esc.
Dobbeltklik på punktets 2.koordinat og tast 50000.
Tjek1.koordinaten med din læsning fra Solve..


Svar #4
08. maj 2020 af l24 (Slettet)

kan du skrive præsicst, hvordan ligningen skal skrives med solve ? for når jeg prøver gider den ikke.. 

 tak for hjælpen! 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2020 af AMelev

g(x):=-566x+68585 og Solve(g(x)=50000,x)
eller bare solve(-566x+68585,x)


Svar #6
08. maj 2020 af l24 (Slettet)

altså tror måske jeg gør noget forkert for når du siger at der skal skrives i grafvinduet solve(-566x+68585,x) 

så kan jeg ikke fjerne = tegnet i grafvinduet 


Svar #7
08. maj 2020 af l24 (Slettet)

har også prøvet dette men det vist heller ikke rigtigt.. 

Vedhæftet fil:20200508_193337.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. maj 2020 af AMelev

Jamen, UNDSKYLD - det er da også noget totalt vrøvl. 
Du skal skrive det i noteværktøjet, det er der, man beregner.
Det var en dum skrivefejl, som jeg er meget ked af.
 


Svar #9
08. maj 2020 af l24 (Slettet)

Det helt okay :) nu har jeg skrevet det ind i noteværktøjet og dobbeltklikkede på linjen og fik punktet som du sagde du må endlig sige til hvis det ikke er korrekt og jeg skal gøre noget anderledes

hvis det er korrekt vil jeg gerne vide hvad du mener med at Dobbeltklik på punktets 2.koordinat og tast 50000. hvor finder jeg punktets 2 koordinat? mange tak :) 
 

Vedhæftet fil:20200508_213639.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. maj 2020 af AMelev

#9 Ved solve: Dit resulta er rigtigt.
Hold Ctrl (Windows) eller Cmd (Mac) nede og tryk Enter (Return), så får du den afrundede værdi x=32.8357.

Indret grafvinduet, så der er plads til det for x og til 50000 for y, jf #3.
Du har afsat et punkt (15.7,5.98E+4) på linjen. Dobbeltklik på 5.98E+4 og ret det til 50000, så ændres 1.koordinaten fra 15.7 til 32.8, altså den x-værdi, der giver f(x) = 50000.
Dett er metoden til grafisk løsning af ligning i Nspire.


Svar #11
08. maj 2020 af l24 (Slettet)

jeg taster 50000 ind her 

Vedhæftet fil:20200508_221142.jpg

Svar #12
08. maj 2020 af l24 (Slettet)

men får det til 33.4 :/ 

Vedhæftet fil:20200508_221125.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. maj 2020 af AMelev

Det forstår jeg ikke. Hvad har du tastet ind i funktionslinjen? Har du tastet g(x) eller har du tastet −556*x+68585 og måske lavet en tastefejl? Det ser ud, som om du har to linjer.



 

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Svar #14
08. maj 2020 af l24 (Slettet)

jeg har tastet g(x)-566*x+68585 


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. maj 2020 af AMelev

Det har du skrevet som tekst, ikke? Det er graferne ligeglade med - det er kun det, der er indtastet i funtionslinjerne, der betyder noget for graferne.

Gå ind i Grafindtastning/Rediger > Funktion og se, hvad der står ved f1(x) og ved f2(x).
Brug op-ned pilene til at komme fra den ene til den anden.

Alternativt kan du højreklikke på grafen og vælge Rediger grafens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. maj 2020 af AMelev

Jeg tror, du måske i f1(x) har tastet -556x+.. i stedet for -566x +... , og du derfor har to forrskellige (næsten ens) grafer i stedet for en (to sammenfaldende).


Svar #17
08. maj 2020 af l24 (Slettet)

Jeg fik den endelig til at blive 32.8 :) heldigvis.. du havde ret en linje var i vejen .. vil det sige jeg er færdig med opgaven nu eller er der mere ?:)


Brugbart svar (1)

Svar #18
08. maj 2020 af AMelev

Du skal lige svare på spørgsmålet. Det fundne x er jo antal år efter 1996, så i år 2029 (eller i løbet af 2028) vil fødselstallet i DK iflg. modellen være nede på 50000.


Svar #19
08. maj 2020 af l24 (Slettet)

Jeg er virklig taknemlig for din hjælp tusind tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #20
18. maj 2020 af Mettes3

Jeg har den samme opgave har set spørgsmål og svar, som gør jeg forstår det, men jeg er i tvivl om hvordan man kan se det er i år 2029 (eller i løbet af 2028)? er der nogen der vil forklare mig det? er det udfra en formel eller? 


Forrige 1 2 Næste

Der er 35 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.