Biologi

Bestem nedarvingstypen på stamtræ

04. juni kl. 15:59 af Hej424 - Niveau: A-niveau

Hej nogle der kan hjælpe med at finde ud af nedarvningstypen for disse to stamtræer er, har virkelig prøvet men kan ikke finde et svar. Kan i også begrunde hvorfor det er den nedarvningstype :D

Vedhæftet fil: ned.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni kl. 16:03 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni kl. 16:33 af Jens1901

A er ihvertfald autosomal dominant nedarvning. Syge i alle generationer, de syge personer har en afficeret forælder og både piger og drenge er afficeret. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni kl. 16:34 af Lufthavn

Billede A: Viser en dominant nedarvning. Du kan se, at der ved alle de blå personer står "Aa". Du kan altså se, at det kommer til udtryk selvom der kun er ét allelt gen til stede. Dette er definitionen på en dominant nedarvning, at det store bogstav (det dominante gen) "dominerer" det lille bogstav (det recissive gen). 

Billede B: Du kan her se, at man øverst kan se at der udviser fænotypen for albino (Altså at man kan se at han er albino). Herefter går der mange generationer uden at dette gen viser sig. Dette vil sige, at mange af de hvide mennesker er bærere af genet, og først når to mennesker der begge er bærere af dette gen mødes og får børn, vil der komme endnu en albino. 

Billede to er altså en recissiv nedarvning, idet at der er brug for at begge de allele gener hos menensket har genet for albino.

Håber det var forståeligt. 


Skriv et svar til: Bestem nedarvingstypen på stamtræ

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.