Fysik

Forskellen mellem resistans og resistivitet

07. juni 2020 af babakdk - Niveau: B-niveau

Hej derude!

Jeg skal lave en screencast om elektrisk kredsløb. Ville derfor gerne spørger om at resistansen er afhængig af strømstyrken i en elektrisk leder


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2020 af janhaa

U=RI

P=UI


Svar #2
07. juni 2020 af babakdk

Gælder ohms lov også i kobberledninger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2020 af janhaa

#2

Gælder ohms lov også i kobberledninger?

ja


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2020 af janhaa

resistans er proportional med resistivitet


Svar #5
07. juni 2020 af babakdk

Så hvad er det der gør at en kobberledning har en af de højere resistanser?


Svar #7
07. juni 2020 af babakdk

Så en god leder har en lavere resistans?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juni 2020 af janhaa

#7

Så en god leder har en lavere resistans?

ja


Svar #9
07. juni 2020 af babakdk

Er det fordi en lav resistans er med til at give en lavere energiomdannelse og derfor formindskes elektronernes bevægelses energi ikke. Så strømmen kan forsætte


Svar #10
07. juni 2020 af babakdk

Så grunden til at en kobber ledning er sådan god leder, er at kobber atomer har nemmere ved at afgive elektroner, som strømmen består af. Og dens lave resistans osse


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. juni 2020 af ringstedLC

#0: Resistansen afhænger af resistiviteten af materialet og lederens længde og tværsnitsareal.

Den afhænger ikke af strømstyrken. Se (igen): https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1965766#1965775

#5: Kobbers resistans er glimrende. Enkelte metaller har bedre resistans, men der er også andre parametre som vægt og ikke mindst pris, der har en betydning.

#7: Ja. Ledningsevne er den reciprokke (omvendt proportionale) værdi af resistans.

#10: Ja, fordi kobber har en lav resistivitet ρCu.

\begin{align*} R_{\text{Cu}} &= \rho _{\text{Cu}}\cdot \frac{l}{A} \;,\;l=\text{lederens l\ae ngde} \;,\;A=\text{tv\ae rsnitsareal af lederen} \end{align*}

Hvis to modstandskomponenter på hver 1Ω er forbundet i serie vha. en leder på 1Ω i et kredsløb, bliver den samlede resistans 3Ω. Men den skulle jo gerne være 2Ω for at passe med diagrammet.

Lederen skal kunne overføre så meget elektrisk effekt som mulig fra A til B. Da:

\begin{align*} I\cdot R_{\text{leder}} &= U_{\text{leder}} \text{ er sp\ae ndingsfaldet over lederen} \\ I\cdot \left (I\cdot R_{\text{leder}} \right ) &=I\cdot U_{\text{leder}} \\ I^2\cdot R_{\text{leder}} &=P_{\text{leder}} \text{ er effekttabet i lederen} \end{align*}

ses det, at en mindre resistans ⇒ et mindre effekttab.


Skriv et svar til: Forskellen mellem resistans og resistivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.