Fysik

Det skrå kast: Finde elevationen når affyringshastigheden og positionen kendes

10. september 2020 af Jørgensen12 - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder med en opgave som jeg ikke helt kan komme videre med.

Spørgsmålet lyder:

I en lærebog i krigskunst fra 1500-tallet kan vi læse om måling og beregning af skudvinkel. Ved vi, at affyringshastigheden er 80m/s, og skal vi ramme et mål 400m væk, er det vigtig at beregne elevationen præcist. 

Beregn elevationen, når målet er i samme højde som kanonen.

Jeg tænker umiddelbart at jeg på en eller anden måde skal benytte formlerne:

x(t)=vox * t + x0
y(t)=-1/2 * g * t^2 + v0y * t +y0

Da jeg både ikke kender tiden eller hastigheden på den lodrette retning eller hastigheden på den vandrette retning, ved jeg ikke hvordan jeg skal løse opgaven.

Håber i kan hjælpe mig og tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. september 2020 af peter lind

Du kan godt bruge disse formler

v0x = 80cos(α)

v0y = 80sin(α)

Noget nemmere er det at bruge formler for kastevidden. Se din bog, formelsamling eller https://da.wikipedia.org/wiki/Kasteparabel


Svar #2
10. september 2020 af Jørgensen12

#1

Du kan godt bruge disse formler

v0x = 80cos(α)

v0y = 80sin(α)

Noget nemmere er det at bruge formler for kastevidden. Se din bog, formelsamling eller https://da.wikipedia.org/wiki/Kasteparabel

Men har jeg så ikke stadig 2 ubekendte, eller er v0x og v0y lig med 0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2020 af peter lind

Jeg har jo fortalt dig i #1 at v0x = 80cos(α) og v0y = 80sin(α) m/s


Svar #4
10. september 2020 af Jørgensen12

#3

Jeg har jo fortalt dig i #1 at v0x = 80cos(α) og v0y = 80sin(α) m/s

Nååår undskyld det er mig der ikke tænker.

Tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Det skrå kast: Finde elevationen når affyringshastigheden og positionen kendes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.